ΗΠΑ – Την ψυχική υγεία βελτιώνει ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 υποστηρίζει νέα έρευνα

Nέα έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ η οποία εξετάζει την ψυχική υγεία μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Οι ερευνητές πήραν μέρος στη μελέτη Understanding America Study, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που παρακολουθεί τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, στις ΗΠΑ. Στο πρώτο μέρος του έργου, οι επιστήμονες απέστειλαν περισσότερα από 8.000 ερωτηματολόγια σε ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέαζε την ψυχική υγεία των ανθρώπων γενικότερα.

Τι έδειξαν τα στοιχεία από την έρευνα

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τα δεδομένα από την έρευνα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων βίωνε κάποιο βαθμό άγχους και κατάθλιψης ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η ομάδα συνέχισε να στέλνει ερωτηματολόγια στους ίδιους ανθρώπους κάθε δύο εβδομάδες, για να μετρήσει τις αλλαγές στην ψυχική υγεία καθώς η πανδημία συνεχιζόταν. Σε αυτή την τελευταία έρευνα, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ερωτηθέντες παρουσίασαν μείωση κατά 15% στην πιθανότητα να αισθανθούν μείζονα κατάθλιψη μετά τον εμβολιασμό και μείωση κατά 4% στην πιθανότητα να αισθανθούν ήπια κατάθλιψη. Εκτιμούν επίσης, ότι με βάση τα δεδομένα τους, είναι πιθανό ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι αισθάνθηκαν μείωση της ψυχικής δυσφορίας μετά τον εμβολιασμό τους.

Μειώνεται αισθητά ο φόβος και το άγχος

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν προστατεύει μόνο από τη μόλυνση, αλλά μειώνει σημαντικά το φόβο και το άγχος που νιώθουν οι άνθρωποι με την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.

Υποστηρίζουν επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, σημειώνοντας ότι δεν ρώτησαν τους ερωτηθέντες σχετικά με την τυχόν μείωση του άγχους μετά τον εμβολιασμό των αγαπημένων τους προσώπων. Σημειώνουν επίσης ότι το συνολικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη – θα αποσταλούν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πώς νιώθουν οι άνθρωποι με την προοπτική μόλυνσης από παραλλαγές και μετά τη λήψη αναμνηστικών εμβολίων.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Ένα στα 10 παιδιά είχε συμπτώματα της Covid-19 για πολύ καιρό μετά την ανάρρωσή του

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr