ΗΠΑ: Υπό συζήτηση η επαναφορά της μάσκας – «Τρομάζει» η μετάλλαξη Pirola

Φόβοι για νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το φθινόπωρο εκφράζονται από τους επιστήμονες όλου του πλανήτη και στις ΗΠΑ γίνονται συζητήσεις μέχρι και για επαναφορά της μάσκας.

Συγκεκριμένα, η κύρια αιτία της ανησυχίας είναι η «Pirola», η νέα μετάλλαξη που πρόκειται να επικρατήσει τις προσεχείς εβδομάδες.

propoli

Η συγκεκριμένη παραλλαγή μπορεί να αποφύγει πιο εύκολα τα υφιστάμενα εμβόλια αλλά και τις προηγούμενες λοιμώξεις.

Βρετανοί επιστήμονες μελετούν αυτή τη στιγμή το στέλεχος, γνωστό και ως BA.2.86, προσπαθώντας να προσδιορίσουν πόσο επικίνδυνο είναι.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δανία στις 24 Ιουλίου και έκτοτε έχουν καταγραφεί κρούσματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά , τη Νότια Αφρική, την Ελβετία, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, ενώ υπήρξαν και δύο περιστατικά στη Βρετανία Το πρώτο κρούσμα που βρέθηκε στη Δανία εντοπίστηκε σε ασθενή που κινδύνευε να αρρωστήσει βαριά.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να «ξεφύγει» από την ανοσία που έχει δημιουργηθεί από παλαιότερες λοιμώξεις ή τα εμβόλια, αναφέρει η βρετανική Sun. Λέγεται πως αυτή η παραλλαγή μπορεί να είναι πιο ικανή να προκαλέσει μόλυνση σε άτομα που είχαν στο παρελθόν COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι το στέλεχος προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

«Αν και αυτό το στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πολλές διαφορετικές χώρες, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αντικαθιστά τις υπάρχουσες μεταλλάξεις», ανέφερε ο καθηγητής John Edmunds από τη Σχολή Ιατρικής του Λονδίνου. «Η γονιδιωματική μας επιτήρηση δείχνει ότι το BA.2.86 εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλό επιπολασμό», πρόσθεσε.

Σε τι διαφέρει η «Pirola» από τις άλλες παραλλαγές

Το εν λόγω παρακλάδι της Όμικρον φέρει περισσότερες από 35 μεταλλάξεις σε βασικά τμήματα του ιού, σε σύγκριση με την XBB.1.5 (Kraken), την κυρίαρχη παραλλαγή κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023.

Όλες οι μεταλλάξεις έχουν βρεθεί στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού, δηλαδή το τμήμα που χρησιμοποιείται για την είσοδο στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο καθηγητής Edmunds σημείωσε ότι: «Το BA.2.86 χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, πολλές από τις οποίες αναμένεται να βοηθήσουν τον ιό να αποφύγει τις υπάρχουσες ανοσολογικές αποκρίσεις».

Τι ισχύει για τα εμβόλια

Το NHS ανακοίνωσε την Κυριακή 3/9 ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό και τη γρίπη θα προωθηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως είχε οριστεί για τον Οκτώβριο.

«Οι μεταλλάξεις στο στέλεχος BA.2.86 σημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα συμπεριφερθεί τον χειμώνα, όταν θα αυξηθεί ο κίνδυνος ο Covid να προκαλέσει σοβαρη αρρώστια στους ανθρώπους», ανέφερε ο Δρ Simon Clarke από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Η καθηγήτρια Claire Steves, του King’s College του Λονδίνου είπε από την πλευρά της πως: «Γνωρίζουμε ότι η ανοσία από τα εμβόλια μειώνεται όσο περνά ο καιρός μετά τον εμβολιασμό.

«Είναι πιθανό ότι, παρόλο που αυτό το εμβόλιο δεν έχει σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη παραλλαγή, είναι μια καλή πιθανότητα να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό», πρόσθεσε η ίδια.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Pirola

  • Καταρροή και φτέρνισμα
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Πονόλαιμος
  • Πυρετός
  • Επίμονος βήχας

Σκέψεις για χρήση μάσκας στις ΗΠΑ

Τα κρούσματα του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί σε επίπεδα που θυμίζουν την κορύφωση που σημειώθηκε τον περασμένο χειμώνα, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της «Pirola» και την επικείμενη περίοδο του αναπνευστικού ιού. Αυτή η αναζωπύρωση έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της εκ νέου υιοθέτησης μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.

Ο Δρ Georges Benjamin, Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, τονίζει ότι η κάλυψη με μάσκα παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο για τον μετριασμό του κινδύνου COVID-19.

Στις ΗΠΑ, τα ενημερωμένα εμβόλια για τον COVID-19 αναμένεται να είναι διαθέσιμα τον επόμενο μήνα καθώς ο συναγερμός αυξάνεται και για την παραλλαγή Eris.

Δείτε επίσης: Δίκη για το Μάτι: «Συγγνώμη» του Νίκου Τόσκα «για τον κρατικό μηχανισμό που δεν σταμάτησε την τραγωδία»

Loading