«Το πρόβλημα εντοπίζεται και στα ΤΕΠ τα οποία δε μπορούν ούτε αυτά να καλύψουν τον όγκο των ασθενών» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Χρήστος Τζελέπης.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης
Ουρές σχηματίζουν πολλές φορές οι ασθενείς στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης για μια ακτινογραφία και όχι μόνο, ειδικά τις μέρες κατά τις οποίες εφημερεύει το νοσοκομείο. Όπως τονίζει στην politic ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Χρήστος Τζελέπης, πολλές φορές οι ασθενείς ενδέχεται να περιμένουν περισσότερο από 5 ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
«Στην περίπτωση των εφημεριών είναι τρεις χειριστές που κάνουν τις ακτινογραφίες. Όταν υπάρχει όγκος ασθενών που έρχονται να εξεταστούν, κάνουν πολλή ώρα να τελειώσουν. Όταν υπάρχει συνωστισμός στους ασθενείς, πολλές φορές μπορεί να περιμένουν και 5-7 ώρες» ανέφερε αρχικά.
«Έχουν φύγει εννιά συνάδελφοι από το ακτινολογικό και έχουν έρθει μόνο τρεις»
Στη συνέχεια στάθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στους χειριστές όσο και στους νοσηλευτές.
«Στο ακτινολογικό εδώ και δύο χρόνια έχουν φύγει εννιά συνάδελφοι και έχουν έρθει τρεις, γεγονός που δείχνει ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στους χειριστές, ενώ υπάρχουν ελλείψεις και στους νοσηλευτές. Το πρόβλημα εντοπίζεται και στα ΤΕΠ τα οποία δε μπορούν ούτε αυτά να καλύψουν τον όγκο των ασθενών».
Όπως εξηγεί ο κ. Τζελέπης το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όταν εφημερεύει μόνο του το νοσοκομείο, αφού μέχρι και τον προηγούμενο μήνα τις περισσότερες φορές δεν συνεφημέρευε κάποιο άλλο νοσοκομείο.
«Αυτή η μεγάλη αναμονή υπάρχει όταν εφημερεύει μόνο το Ιπποκράτειο. Μέχρι τον προηγούμενο μήνα τις περισσότερες εφημερίες τις κάναμε μόνοι μας και λιγότερο από το 50% των εφημεριών μαζί με το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Τον τελευταίο καιρό εφημερεύουμε περισσότερες μέρες μαζί με ένα άλλο νοσοκομείο. Βέβαια δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο στις εφημερίες. Υπάρχουν ελλείψεις στους τραυματιοφορείς αλλά και στη διοικητική υπηρεσία».
«Όλο το προσωπικό δουλεύει υπερωρίες»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων είναι ότι το προσωπικό αναγκάζεται να δουλέψει ακόμη και στο… σπίτι έτσι ώστε να «βγάλει» τη δουλειά όπως επισημαίνει ο κ. Τζελέπης.
«Στο διοικητικό προσωπικό οι ελλείψεις αγγίζουν το 40% και το ίδιο ισχύει και στα παραϊατρικά. Στο τέλος του χρόνου συνταξιοδοτούνται κι άλλοι συνάδελφοι και δεν φαίνεται να αναπληρώνονται άμεσα τα κενά τους. Όλο το προσωπικό δουλεύει υπερωρίες χωρίς να πληρώνεται παίρνοντας δουλειά για το σπίτι».
«Πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο η πρωτοβάθμια περίθαλψη. το Ιπποκράτειο είναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πολλές φορές κάποιοι δε μπορούν να πάνε σε άλλα νοσοκομεία είτε λόγω μετακίνησης είτε για άλλους λόγους. Περιμένουν λοιπόν να δουν πότε εφημερεύει το Ιπποκράτειο για να έρθουν κι έτσι δημιουργείται άλλο ένα πρόβλημα συνωστισμού.
Να γίνει άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στη χρηματοδότηση του νοσοκομείου. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να εφημερεύουν κάθε φορά δύο νοσοκομεία ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης» είπε στο τέλος.
Δείτε επίσης: ΠΟΥ: «Η Covid-19 εξακολουθεί να συνιστά απειλή»