Ιστορική Διάγνωση: 19χρονος νεότερος ασθενής με Αλτσχάιμερ

Ιστορική Διάγνωση: 19χρονος νεότερος ασθενής με Αλτσχάιμερ

Mε μια πολύ ιδιαίτερη και παράξενη περίπτωση ήρθαν αντιμέτωποι οι νευρολόγοι στην Κίνα, όταν διέγνωσαν έναν 19χρονο με Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για τον νεαρότερο ασθενή παγκοσμίως, ο οποίος είχε αρχίσει να έχει συμπτώματα από τα 17 του έτη.

Παρότι δεν είχε γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη νόσο, οι εξετάσεις έδειξαν συρρίκνωση του ιππόκαμπου ο οποίος εμπλέκεται στη μνήμη, ενώ το εγκεφαλονωτιαίο υγρό έδειχνε σημάδια άνοιας. Και ο ίδιος όμως, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια συμπτώματα της νόσου, όπως κενά μνήμης και δυσκολίες στην επικοινωνία.

Η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέεται συνήθως με άτομα μεγάλης ηλικίας και μόνο το 10% των περιπτώσεων σημειώνεται σε άτομα κάτω των 65 ετών. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις κάτω των 30 ετών συνδέεται με παθολογικές μεταλλάξεις γονιδίων και είναι συνήθως από κάποιο γονίδιο το οποίο κληρονομήθηκε από τους γονείς.

Ωστόσο στην περίπτωση του 19χρονου, δεν εντοπίστηκε καμία γνωστή μετάλλαξη και κανείς συγγενείς του δεν είχε ιστορικό άνοιας ή Αλτσχάιμερ. Δεν είχε επίσης καμία άλλη ασθένεια, μόλυνση ή τραυματισμό που να εξηγεί την απότομη γνωστική του πτώση.

Όλα ξεκίνησαν τα προηγούμενα δυο χρόνια, όταν ο μαθητής άρχισε να έχει προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο, και δυσκολευόταν ιδιαίτερα να συγκρατήσει τα όσα μάθαινε στο διάβασμα του. Σταδιακά η μνήμη του έγινε όλο και πιο αδύναμη. Δεν θυμόταν πχ που είχα αφήσει τα αντικείμενα του, τι έκανε την προηγούμενη ημέρα, ή ποιον μήνα διένυε.

Τελικά ο 19χρονος δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το σχολείο, αλλά μπορεί να ζει ακόμα ανεξάρτητος. Το σκορ της συνολικής μνήμης του είναι 82% χαμηλότερο από άλλα παιδιά της ηλικίας του, ενώ της βραχυπρόθεσμης μνήμης του είναι 87% χαμηλότερο. Να σημειωθεί ακόμη, πως φαίνεται να είχε από πολύ νωρίς τα πρώτα δείγματα Αλτσχάιμερ, χωρίς εμφανείς παθογενικές μεταλλάξεις, κάτι που σημαίνει πως η παθογένεση πρέπει να εξερευνηθεί περισσότερο.

Όπως και να’ χει, οι επιστήμονες έχουν πολλή μελέτη μπροστά τους, σχετικά με θέματα που αφορούν νεαρά άτομα και ανίατες νευρολογικές ασθένειες.

Πηγή: jenny.gr

Δείτε επίσης: Nόσος Αλτσχάιμερ: Το μυρωδικό που δυναμώνει μυαλό και μνήμη – Το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας

Loading

Play