«Ιστορική συμφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προετοιμασία απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες»

«Ιστορική συμφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προετοιμασία απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες»

Έπειτα από τρία και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων, οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν σήμερα ιστορική συμφωνία με σκοπό να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και συντονισμένος αγώνας εναντίον μελλοντικών πανδημιών.

«Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ έκαναν ένα μεγάλο βήμα εμπρός στις προσπάθειες με σκοπό να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής από τις πανδημίες, σφυρηλατώντας σχέδιο συμφωνίας το οποίο θα εξεταστεί κατά την επόμενη παγκόσμια σύνοδο για την υγεία τον Μάιο», εξήγησε ο οργανισμός σε δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε.

Η συμφωνία κλείστηκε μετά την τελευταία ημέρα -και νύχτα- διαπραγμάτευσης. «Καταλήξαμε σε συμφωνία στη 01:58», ανέφερε χαρακτηριστικά σύνεδρος στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ στα γραφεία του οργανισμού ετοιμάζονταν τα ποτήρια με τη σαμπάνια.

«Τα έθνη του κόσμου έγραψαν ιστορία σήμερα στη Γενεύη», συνόψισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προσθέτοντας πως η πολυμερής προσέγγιση είναι ακόμη ζωντανή, κι ότι τα έθνη μπορούν να συνεργάζονται για να βρουν πεδίο συνεννόησης.

Οι συνομιλίες, υβριδικές, διά ζώσης και ψηφιακά, προχωρούσαν πάντως μάλλον με πιο αργό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν, έπειτα από τρεις ημέρες παύσης.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία «Συστήματος πρόσβασης σε παθογόνους παράγοντες και καταμερισμού πλεονεκτημάτων» (PABS στα αγγλικά), ώστε να υπάρχει ταχεία ανταλλαγή δεδομένων για παθογόνους παράγοντες και προϊόντα υγείας. Σκοπός είναι ταυτόχρονα η διεύρυνση της πρόσβασης σε αυτά τα προϊόντα και να δημιουργηθεί παγκόσμιο δίκτυο αλυσίδων εφοδιασμού.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι το κείμενο είναι «ισορροπημένο» και θα φέρει «περισσότερη ισότητα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προετοιμασία στην αντιμετώπιση νέων πανδημιών.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν με φόντο την κρίση στην πολυμερή συνεργασία, κυρίως λόγω των περικοπών της αμερικανικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον ήταν απούσα από τις διαπραγματεύσεις, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει πάρει την απόφαση να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, ωστόσο η αμερικανική παρουσία ήταν σχεδόν απτή στους διαδρόμους του διεθνούς οργανισμού.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) σχολίασε ότι, παρότι η συμφωνία κλείστηκε έπειτα από πολλούς συμβιβασμούς, εμπεριέχει θετικά στοιχεία που επιτρέπουν τη δημιουργία νέου πλαισίου για την προετοιμασία και την αντίδραση στις πανδημίες.

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400