Ανακαλύψεις για εμβόλια κατά του καρκίνου ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα και θεραπεία της νόσου. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο χειρουργός William Coley, που εργαζόταν στη Νέα Υόρκη, παρατήρησε μια εκπληκτική περίπτωση. Ένας ασθενής του με όγκο στο λαιμό, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον θάνατο, ανάρρωσε μετά από σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τον Coley να πειραματιστεί με ενέσεις ανενεργών βακτηρίων στους ασθενείς του, με σκοπό την υποχώρηση του καρκίνου τους, θεραπεύοντας πάνω από χίλιους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο.
Όπως σημειώνει ο Economist, το σκεπτικό του Coley ήταν ότι η μόλυνση θα μπορούσε να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Αυτή η ιδέα, αρχικά αμφιλεγόμενη, υιοθετήθηκε ευρύτερα από τους επιστήμονες τη δεκαετία του 1950, και σήμερα αποτελεί οδηγό για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου. Οι επιστήμονες εργάζονται για τη δημιουργία εμβολίων που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τους όγκους και να καταπολεμά την εξάπλωσή τους. Πολλές κλινικές δοκιμές είναι σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε καρκίνους που εντοπίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος, από το δέρμα έως τον εγκέφαλο.
Η ιδέα πίσω από τα εμβόλια για τον καρκίνο είναι να εισαχθούν στο σώμα νεοαντιγόνα, δηλαδή μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα. Αυτά θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα και να τα επιτεθεί. Οι κλινικές δοκιμές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αν και η πορεία προς την επιτυχία παραμένει γεμάτη προκλήσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr