Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου: Οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ και του τσαγιού σύμφωνα με νέα έρευνα

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου: Οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ και του τσαγιού σύμφωνα με νέα έρευνα

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού ενδέχεται να σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος και του λάρυγγα, όπως αποκαλύπτει μια νέα ανάλυση δεδομένων. Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου κατατάσσεται ως ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με ανησυχητική αύξηση των ποσοστών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Στην εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Cancer, αναλύθηκαν δεδομένα από 14 μελέτες που σχετίζονται με τη Διεθνή Κοινοπραξία Επιδημιολογίας του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου. Οι ερευνητές μελέτησαν 9.548 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, συγκρίνοντάς τους με 15.783 άτομα χωρίς καρκίνο, όλα τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη ημερησίως είχαν 17% χαμηλότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συνολικά, 30% χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και 22% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο στον λαιμό. Επίσης, η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη σχετίζεται με 41% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του υποφάρυγγα, ενώ ο καφές χωρίς καφεΐνη συνδέθηκε με 25% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας. Αντίθετα, η κατανάλωση άνω του ενός φλιτζανιού τσαγιού την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα 38% υψηλότερες πιθανότητες καρκίνου του λάρυγγα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η πολύπλοκη φύση των συνηθειών κατανάλωσης καφέ και τσαγιού απαιτεί περαιτέρω μελέτες και περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί πλήρως η επίδραση αυτών των ροφημάτων στην πρόληψη του καρκίνου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play