Τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου επισημαίνει ο κορυφαίος ογκολόγος και καθηγητής Justin Stebbing, προτείνοντας την τακτική κατανάλωση ενός αγαπημένου ελληνικού προϊόντος: του γιαουρτιού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου του εντέρου έως και 20%, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του τροφίμου σε ωφέλιμα προβιοτικά βακτήρια.
Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα γιαούρτια την ίδια διατροφική και αντικαρκινική αξία. Ο καθηγητής Stebbing συνιστά την επιλογή απλών, πλήρων σε λιπαρά, μη ζαχαρούχων γιαουρτιών, που έχουν παραχθεί με ζωντανές καλλιέργειες, καθώς περιέχουν υψηλότερα επίπεδα bifidobacterium – βακτήρια που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των φλεγμονών και των λοιμώξεων.
Η σύσταση αυτή βασίζεται σε πολυετή μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 130.000 άτομα, και έδειξε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα για διάστημα 30 ετών συνδέθηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκινικών όγκων στο έντερο.
Επιπλέον, και άλλες έρευνες καταγράφουν ανάλογα ευρήματα: βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, λόγω του συνδυασμού προβιοτικών και ασβεστίου.
Τέλος, σύμφωνα με το Cancer Research UK, το 54% των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσε να προληφθεί μέσω υγιεινής διατροφής και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Οι συστάσεις του καθηγητή Stebbing αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς παρατηρείται ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε άτομα κάτω των 50 ετών, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης ή ιστορικού.