Καρκίνος παχέος εντέρου: Θετικό τεστ δεν σημαίνει αυτομάτως κακοήθεια

Καρκίνος παχέος εντέρου: Θετικό τεστ δεν σημαίνει αυτομάτως κακοήθεια

Κατανόηση των προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και η σημασία των αρνητικών και θετικών αποτελεσμάτων. Το θετικό τεστ δεν ισοδυναμεί με διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου: αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι ειδικοί καθώς διαπιστώνεται μία σύγχυση σχετικά με τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς του νέου αυτού προληπτικού εργαλείου. Το τεστ ανιχνεύει αίμα στα κόπρανα και το αποτέλεσμα προκύπτει θετικό εφόσον ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο ή συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης.

Το αίμα μπορεί να προέρχεται από άλλες καταστάσεις όπως είναι η φλεγμονή, οι αιμορροΐδες ή η κολίτιδα, διευκρινίζει ο γαστρεντερολόγος Γεώργιος Αναγνωστόπουλος. Η παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες και για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει δώσει την οδηγία να γίνεται κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο όταν το τεστ είναι θετικό.

Ο γαστρεντερολόγος θα εκτιμήσει κλινικά τον δικαιούχο με θετικό τεστ, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του. Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει εξεταστική διαδικασία, τότε εκδίδεται ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για κολονοσκόπηση.

Loading

Play