Καρκίνος του μαστού: Νέες εξελίξεις και θεραπευτικές προσεγγίσεις για τις γυναίκες στην Ελλάδα

Καρκίνος του μαστού: Νέες εξελίξεις και θεραπευτικές προσεγγίσεις για τις γυναίκες στην Ελλάδα

Ανακαλύψεις στον καρκίνο του μαστού προσφέρουν νέες ελπίδες και θεραπευτικές στρατηγικές για τις ασθενείς στην Ελλάδα. Ο Οκτώβριος έχει πλέον καθιερωθεί ως Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού θα εμφανιστεί σε μία στις οκτώ γυναίκες κάποια στιγμή, ενώ κάθε χρόνο 4.500 γυναίκες στη χώρα μας προσβάλλονται από τη νόσο. Αν και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 62 έτη, περίπου το 10% των ασθενών διαγιγνώσκεται πριν από τα 45 έτη. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών είναι προ εμμηνοπαυσιακές, σε αναπαραγωγική ηλικία και επαγγελματικά ενεργές.

Ευτυχώς, το 66% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, όπου η νόσος περιορίζεται στο μαστό και η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Τα τελευταία έτη, πολλές εξελίξεις έχουν αλλάξει το θεραπευτικό τοπίο και την πρόγνωση του πρώιμου καρκίνου του μαστού. Οι ιατροί της θεραπευτικής κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τις σημαντικότερες εξελίξεις.

Αρχικά, πολλές γυναίκες με ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού μπορούν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία χάρη στα γονιδιακά πάνελ που μελετούν την έκφραση γονιδίων στον όγκο. Μετά τις μελέτες TAILORx και RxPONDER, η χρήση του Oncotype στις γυναίκες με πρώιμο ορμονοευαίσθητο καρκίνο έχει συμβάλει στην αποφυγή της θεραπείας σε ένα μεγάλο ποσοστό. Για τις γυναίκες υψηλού κλινικού ρίσκου, νέα φάρμακα όπως οι αναστολείς των κυκλινο-εξαρτώμενων κινασών (CDK4 και CDK6) έχουν μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής μετά το χειρουργείο.

Η μελέτη MonarchE δείχνει ότι η χορήγηση αμπεμασικλίμπης μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 32%. Παράλληλα, νέα φάρμακα που έχουν πλέον έγκριση στην επικουρική θεραπεία είναι οι αναστολείς των PARP πρωτεϊνών, ενδεικτικά για ασθενείς με κληρονομικές μεταλλάξεις στις γονίδια BRCA1 και BRCA2.

Οι εξελίξεις στο πεδίο του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν επίσης σημαντικές αλλαγές στην προσέγγιση των ασθενών με HER2-θετικό καρκίνο, με την εισαγωγή νέων ανοσοθεραπευτικών στρατηγικών. Ειδικότερα για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, που εμφανίζεται σε γυναίκες με όγκους άνω των 2 cm, οι ασθενείς πλέον λαμβάνουν νεοεπικουρική χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία, αυξάνοντας τη δυνατότητα πλήρους ανταπόκρισης.

Το θεραπευτικό τοπίο του πρώιμου καρκίνου μαστού έχει αλλάξει δραματικά και θα συνεχίσει να εξελίσσεται με την υιοθέτηση νέων φαρμάκων και τη βελτίωση των προγνωστικών εργαλείων.

Loading