Στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του γενικού πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών για τη μεγάλη αναγκαιότητα του εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, στοχεύει η ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση, που διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας (ΙΣΚ).
Όπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του ΙΣΚ, ωτορινολαρυγγολόγος Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα, «είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός μέσα στον Οκτώβριο με το αντιγριπικό εμβόλιο για όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως επίσης για τους επαγγελματίες υγείας, για τα άτομα που φροντίζουν βρέφη κάτω των έξι μηνών, αλλά και για όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών».
«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος», υπογραμμίζει η γιατρός, «υπογραμμίζει την πολύ μεγάλη ανάγκη του εμβολιασμού κάθε χρόνο με το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά δυστυχώς πάρα τις συνεχείς εκκλήσεις όλων των γιατρών και των επιστημόνων, κατά την περσινή χρονιά στη χώρα μας σημειώθηκαν 154 θάνατοι λόγω της γρίπης, ενώ περισσότερα από 374 άτομα νοσηλεύτηκαν στα Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την αναγκαιότητα τόσο του αντιγριπικού εμβολίου όσο και γενικότερα για τους εμβολιασμούς, υπάρχει μια δυσπιστία. Για τον λόγο αυτό κι εμείς, ως Ιατρικός Σύλλογος, προχωράμε σε αυτές τις ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις όπου επιχειρούμε να παρέχουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση και πληροφόρηση. Ξεκινάμε το Σάββατο από την πόλη της Καβάλας και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε ανάλογες εκδηλώσεις σε όλους τους δήμους της περιφερειακής ενότητας. Στην πραγματικότητα θέλουμε να διασκεδάσουμε όλες αυτές τις προκαταλήψεις που υπάρχουν και τα κενά ενημέρωσης γύρω από τους εμβολισμούς. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα εμβόλια ελέγχονται εξονυχιστικά από πάρα πολλούς επιστημονικούς φορείς διεθνώς αναγνωρισμένους και αποτελούν ένα ιατρικό προϊόν, που προέρχεται από πολυετείς επιστημονικές έρευνες».
Η κ. Αντωνίου επισημαίνει ότι η ανταπόκριση των πολιτών στο αντιγριπικό εμβόλιο στην Ελλάδα είναι θετική, ωστόσο τονίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για πολλές παιδικές αρρώστιες, όπως είναι η ιλαρά, όπου ευτυχώς στη χώρα μας κατά την περσινή χρονιά υπήρχαν μόνο 28 κρούσματα, όταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη τα κρούσματα ιλαράς έχουν εξαπλασιαστεί την τριετία 2016 – 2018 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας επισημαίνει ότι γίνονται συστηματικές προσπάθειες για τον εμβολιασμό όλων των ομάδων του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των μεταναστών. Σημειώνει δε, σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας της Καβάλας, εντός του στρατοπέδου Ασημακόπουλου, πως όλοι -και ιδιαίτερα τα παιδιά που φοιτούν στα δημόσια σχολεία- είναι εμβολιασμένοι.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας», προσθέτει, «παρέχει κάθε δυνατή στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση. Από την πρώτη μέρα της εγκατάστασής τους (των μεταναστών και προσφύγων) κληθήκαμε να κάνουμε εμβολιασμούς. Ήδη και για την τρέχουσα χρόνια έγιναν εμβολιασμοί, ενώ αναμένονται και άλλοι το επόμενο διάστημα. Οι γιατροί του συλλόγου πάντα συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω πως είναι οξύμωρο τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών να είναι όλα εμβολιασμένα, οπότε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος από την επαφή και επικοινωνία στο σχολείο με όλα τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά την ίδια ώρα στα δημόσια σχολεία να υπάρχουν άλλοι γονείς,που δεν εμβολιάζουν τα δικά τους παιδιά. Τόσο ως γιατρός, όσο ως γονιός και πρόεδρος του ΙΣΚ θεωρώ ότι επιβάλλεται να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών που φοιτούν στις σχολικές μονάδες και πάνω σε αυτό πρέπει να γίνεται έλεγχος, για να εξασφαλίζεται η προστασία του συνόλου του παιδικού πληθυσμού».