Κίνα: Διαδηλώσεις για τον Covid μετά από πυρκαγιά σε πολυκατοικία με 10 νεκρούς

Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Κίνα κατά των αυστηρών περιορισμών για τον Covid μετά από μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πολυκατοικία και σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους στο Xinjiang. Άλλοι εννέα τραυματίστηκαν επίσης από την πυρκαγιά, ανέφεραν αξιωματούχοι

Η φωτιά επεκτάθηκε προς τα πάνω από τον 15ο όροφο στον 17ο όροφο ενός κτιρίου στο Urumqi το βράδυ της Πέμπτης.

Η επιχείρηση κατάσβεσης διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι διαδηλωτές ακούστηκαν να φωνάζουν «τέρμα το lockdown για τον Covid» και να γκρεμίζουν τα εμπόδια που έχουν εγκατασταθεί ως μέρος της πολιτικής της Κίνας για μηδενικό Covid, η οποία έχει αφήσει εκατομμύρια κλειδωμένους στα σπίτια τους για περισσότερους από τρεις μήνες.

Οι ντόπιοι ισχυρίστηκαν ότι τα πυροσβεστικά οχήματα που ανταποκρίθηκαν στην πυρκαγιά της Πέμπτης το βράδυ δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν αρκετά στο κτίριο είτε λόγω φραγμών ελέγχου πανδημίας είτε σταθμευμένων αυτοκινήτων που ανήκαν σε ιδιοκτήτες που είχαν κλειδωθεί σε καραντίνα.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ένα ρεύμα νερού να στοχεύει το κτίριο που φλέγεται από απόσταση, με το πίδακα να πέφτει απότομα.

Δεν έγινε αμέσως σαφές γιατί το πυροσβεστικό όχημα βρισκόταν πολύ μακριά από το σημείο και οι ισχυρισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Abdulhafiz Muhammed Emin, ένας Ουιγούρος μουσουλμάνος που ζει εξόριστος στην Ελβετία, είπε στο Associated Press ότι η θεία του και τα τέσσερα από τα παιδιά της πέθαναν στη φωτιά.

«Ήταν μια υπέροχη γυναίκα, που πάντα σκεφτόταν τα παιδιά της και πώς να τα μεταχειριστεί και να τα εκπαιδεύσει καλά», είπε. «Η καρδιά μου είναι πραγματικά ραγισμένη, δεν μπορώ να το αντέξω».

Ο κ. Emin επικαλέστηκε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη φωτιά επειδή οι κανόνες μηδενικού Covid τα εμπόδιζαν να φύγουν από τα διαμερίσματά τους.

Το Xinjiang «είναι μια υπαίθρια φυλακή», είπε. «Η κινεζική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή τους».

Αξιωματούχοι στο Urumqi έχουν απορρίψει τέτοιους ισχυρισμούς. Αλλά η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που εξακολουθεί να επιβάλλει σκληρά lockdown Covid, παρόλο που η οικονομία της έχει πληγεί από την πολιτική.

Οι αρχές σε όλη την έκταση ανησυχούν για τα νέα κρούσματα Covid που ανεβαίνουν σε ιστορικά επίπεδα, με τη χώρα συνολικά να αναφέρει 35.000 νέα κρούσματα το Σάββατο.

Το Urumqi, η περιφερειακή πρωτεύουσα της Xinjiang, βρίσκεται υπό περιορισμούς από τις αρχές Αυγούστου του τρέχοντος έτους, παρόλο που οι αριθμοί κρουσμάτων υπήρχαν και παραμένουν σχετικά χαμηλοί. Ο Urumqi ανέφερε μόλις 977 περιπτώσεις την Παρασκευή, σχεδόν όλα ασυμπτωματικά.

Το περιστατικό της πυρκαγιάς θα διερευνηθεί από κυβερνητική ομάδα, δήλωσε αργά την Παρασκευή η δήμαρχος Ουρούμκι Μεμτιμίν Καντίρ, καθώς ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι πόρτες της πυροσβεστικής δεν ήταν κλειδωμένες και οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να κατέβουν κάτω για «δραστηριότητες», καθώς η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως «περιοχή χαμηλού κινδύνου Covid-19».

Κατηγόρησαν επίσης τους κατοίκους ότι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν έγκαιρα.

«Η ικανότητα ορισμένων κατοίκων να διασωθούν ήταν πολύ αδύναμη… και δεν κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως», δήλωσε ο Λι Γουενσένγκ, επικεφαλής του τμήματος διάσωσης της πυροσβεστικής της πόλης Ουρούμτσι.

Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό πυρκαγιάς με σημαντικά θύματα στην Κίνα μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.

Άλλοι 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε μια βιομηχανική εμπορική εταιρεία στην κεντρική Κίνα που προκλήθηκε από σπινθήρες συγκόλλησης που ανάφλεξαν ένα πανί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την Τρίτη.

Δείτε επίσης: Η Κίνα δε σταματά τα lockdown μετά από τρία χρόνια πανδημίας (vids)