Κίνα: Εντείνεται η παραγωγή φαρμάκων καθώς οι αρχές φοβούνται νέα ξεσπάσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επαρχία

Κινεζικές φαρμακευτικές εταιρείες σπεύδουν να αυξήσουν την παραγωγή αντιπυρετικών και άλλων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της COVID-19, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινέζος πρόεδρος έκανε το σχόλιο αυτό χονδρικά έναν μήνα αφού η κυβέρνησή του τερμάτισε απότομα την πολιτική «zero COVID», η οποία προστάτευε τους 1,41 δισεκ. κατοίκους της Κίνας από την πανδημία για τρία χρόνια, αλλά προκάλεσε απόγνωση σε πολλούς, σπάνιες διαδηλώσεις στα τέλη Νοεμβρίου, και μεγάλα προβλήματα στην κινεζική οικονομία.

Καθώς τα ταξίδια αυξάνονται την πολυάσχολη περίοδο του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, υπάρχει ενδεχόμενο να πεθαίνουν καθημερινά ως και 36.000 άνθρωποι εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της βρετανικής εταιρείας Airfinity.

Το Σάββατο, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως από την 8η Δεκεμβρίου 2022 ως τη 12η Ιανουαρίου 2023 πέθαναν σε νοσοκομεία εξαιτίας της COVID-19 σχεδόν 60.000 άνθρωποι. Με άλλα λόγια, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας χονδρικά δεκαπλασιάστηκε.

Ωστόσο ακόμη και αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει όσους υπέκυψαν εξαιτίας της ασθένειας στα σπίτια τους, ενώ ορισμένοι γιατροί λένε πως αποθαρρύνονται να αναφέρουν στα πιστοποιητικά θανάτου ότι αιτία ήταν η COVID.

Ειδικοί λένε πως τα επίσημα δεδομένα του Πεκίνου δεν αντανακλούν το πραγματικό μέγεθος της υγειονομικής κρίσης.

«Με βάση τα δημοσιεύματα για τα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί και για τις μεγάλες ουρές σε γραφεία κηδειών, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 είναι μεγάλος, μπορεί να ξεπερνά ως ακόμη και τους 600.000, και να μην είναι απλά 60.000», δήλωσε ο Μπεν Κόουλινγκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η επαλήθευση του υπολογισμού αυτού με ανεξάρτητο τρόπο είναι αδύνατη.

Το απότομο τέλος της πολιτικής των lockdowns, των μαζικών τεστ και των περιορισμών στις μετακινήσεις και το χάος που ακολούθησε προκάλεσε επίσης ελλείψεις φαρμάκων, καθώς πολλοί Κινέζοι έσπευσαν να προστατευθούν σκευάσματα για να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2.

Για να καλυφθεί η ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση, κινεζικές φαρμακευτικές εταιρείες εντείνουν την παραγωγή τους, σκοπεύουν να τριπλασιάσουν τις ποσότητες αντιπυρετικών και αντιβηχικών σκευασμάτων που διαθέτουν στην αγορά, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Ημερησίας της Κίνας.

Η κινεζική κυβέρνηση βασίζεται στα εμβόλια που παράγονται εγχωρίως, αποφεύγοντας σκευάσματα παραγόμενα στο εξωτερικό παρότι ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι έχουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Κάποια ξένα φάρμακα για την COVID-19 είναι από δύσκολο ως αδύνατο να βρεθούν στη χώρα.

Για παράδειγμα, το Paxlovid (Pfizer) θεωρητικά διατίθεται στην Κίνα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το προμηθευτεί κανείς μέσω των επίσημων καναλιών, σύμφωνα με δημοσιεύματα και μαρτυρίες. Το molnupiravir (Merck) έχει εγκριθεί, αλλά δεν είναι ευρέως διαθέσιμο.

Ο επίσημος οργανισμός της Κίνας που είναι αρμόδιος για τα φαρμακευτικά προϊόντα δεσμεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως θα μειώσει τις τιμές φαρμάκων που συνδέονται με τη θεραπεία της COVID και ότι θα πατάξει τα πλαστά σκευάσματα.

Δείτε επίσης: Νότια Κορέα: 29.816 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 47 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες