Κίνα: Οι «αμετάκλητα» τα μέτρα για την Covid – Διαψεύδονται οι ελπίδες για χαλάρωση

Αξιωματούχοι υγείας στην Κίνα το Σάββατο διέψευσαν τις ελπίδες ότι θα υπάρξει χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών της χώρας για τον Covid-19

Σε συνέντευξη Τύπου, επέμειναν ότι η Κίνα θα τηρήσει «αταλάντευτα» την πολιτική της για μηδενικό Covid, η οποία περιλαμβάνει lockdown, καραντίνα και αυστηρές δοκιμές με στόχο να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

propoli

Η ανακοίνωση ακολουθεί τις εικασίες πολλών ημερών ότι εξέταζαν το ενδεχόμενο να αλλάξουν μια πολιτική περιορισμού της νόσου που έχει διαταράξει την οικονομική ανάπτυξη και την καθημερινή ζωή και είναι ολοένα και περισσότερο εκτός συμφωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας για χαλάρωση είχαν ραγίσει τα χρηματιστήρια στην Κίνα με τους επενδυτές –καθώς και το κοινό– να προσηλώνονται σε οποιεσδήποτε υπαινιγμούς αλλαγής. Ο θάνατος ενός τρίχρονου αγοριού σε ένα συγκρότημα κατοικιών σε καραντίνα είχε πυροδοτήσει αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τους ελέγχους κατά των ιών και πυροδότησε φήμες για αλλαγές πολιτικής. Μέχρι την Τετάρτη, ο MSCI China Index είχε αυξηθεί κατά 450 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, χθες, ο αξιωματούχος του ελέγχου ασθενειών Hu Xiang, από την εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας, είπε ότι οι περιορισμοί ήταν απολύτως σωστοί και αντιπροσώπευαν την πιο οικονομική και αποτελεσματική πολιτική για το έθνος. «Πρέπει να τηρούμε την αρχή της προτεραιότητας των ανθρώπων και των ζωών και την ευρύτερη στρατηγική αποτροπής των εισαγωγών από το εξωτερικό και των εσωτερικών ανακάμψεων», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι θα ξεκινήσουν μια ώθηση για την αύξηση των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους, σημειώνοντας ότι ενώ το 86,4% των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λιγότερα άτομα 80 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί και αναμνηστικά.

Η Κίνα ανέφερε 3.837 νέα κρούσματα Covid την Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα 657 ήταν συμπτώματα, μια ελαφρά μείωση από το υψηλό 6 μηνών των 4.045 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν μια ημέρα νωρίτερα. Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου 200 lockdown σε ολόκληρη την Κίνα, με τις πιο σκληρές και μακροχρόνιες σε περιοχές με υψηλή τιτλοποίηση.

Σχετικό: Κινεζική πόλη κατηγορείται για «επιτελεστική άρση του lockdown»

Στη νοτιοανατολική πόλη Guangzhou, η περιοχή Haizhu ανέστειλε τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό για 3 ημέρες, καλώντας τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι καθώς διεξήγαγε μαζικές δοκιμές στους 1,8 εκατομμύρια κατοίκους της στα τέλη Οκτωβρίου. Περιορισμοί ισχύουν επίσης σε περιοχές της Εσωτερικής Μογγολίας και της δυτικής περιοχής Xinjiang, όπου 43 νέες περιοχές υψηλού κινδύνου ορίστηκαν το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης της Ürümqi, της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Οι απογοητεύσεις για τη σοβαρότητα των μέτρων έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες, με την οργή να ξεχειλίζει στη Γουχάν, όπου βίντεο δείχνουν κατοίκους να καταστρέφουν δημόσια περιουσία και να φωνάζουν «δώσε μας ελευθερία».

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ορισμένες περιοχές ήταν ένοχες για μια αντιεπιστημονική στάση «ενιαίου μεγέθους» όσον αφορά τα lockdown, ξεχωρίζοντας τις δυτικές πόλεις Nanchong και Bijie. «Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτά τα προβλήματα και τα διορθώνουμε», δήλωσε ο Tuo Jia, άλλος αξιωματούχος του ελέγχου ασθενειών.

Δείτε επίσης: Κίνα: Τρίχρονο αγοράκι πέθανε λόγω των αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό – Τι συνέβη

Loading