Κίνα: Οι λοιμώξεις από τον COVID σημείωσαν ρεκόρ καθώς οι οικονομικές προοπτικές σκοτεινιάζουν

Η Κίνα ανέφερε υψηλά υψηλά κρούσματα COVID-19 την Πέμπτη, με πόλεις σε εθνικό επίπεδο να επιβάλλουν τοπικά lockdown, μαζικές δοκιμές και άλλους περιορισμούς που τροφοδοτούν την απογοήτευση και σκοτεινιάζουν τις προοπτικές για τη 2η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Η αναζωπύρωση των λοιμώξεων, σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην κεντρική πόλη της Γουχάν, θέτει υπό αμφισβήτηση τις ελπίδες των επενδυτών για την Κίνα να χαλαρώσει σύντομα την άκαμπτη πολιτική της για μηδενικό COVID-19, παρά τα πρόσφατα πιο στοχευμένα μέτρα.

Οι περιορισμοί επηρεάζουν τους αποκλεισμένους κατοίκους καθώς και την παραγωγή σε εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εργοστασίου iPhone στον κόσμο, το οποίο συγκλονίστηκε από συγκρούσεις μεταξύ εργαζομένων και προσωπικού ασφαλείας σε μια σπάνια εκδήλωση διαφωνίας.

Πόσοι άνθρωποι έχουν τις οικονομίες για να τους υποστηρίξουν εάν τα πράγματα παραμένουν συνεχώς σταματημένα;” ρώτησε ένας 40χρονος άνδρας από το Πεκίνο με το επώνυμο Wang, ο οποίος είναι διευθυντής σε μια ξένη εταιρεία.

«Και ακόμα κι αν έχεις χρήματα για να μείνεις στο σπίτι καθημερινά, αυτό δεν είναι αληθινό να ζεις».

Οι δρόμοι του Chaoyang, της πιο πυκνοκατοικημένης συνοικίας της πρωτεύουσας, είναι όλο και πιο άδειοι αυτή την εβδομάδα.

Το Sanlitun, μια πολυτελής εμπορική περιοχή, ήταν σχεδόν σιωπηλή την Πέμπτη, αλλά για το βουητό των ηλεκτρονικών ποδηλάτων των ντελίβερι που μετέφεραν γεύματα για όσους εργάζονταν από το σπίτι.

Η Brokerage Nomura μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της Κίνας για το τέταρτο τρίμηνο στο 2,4% σε ετήσια βάση από 2,8% και μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη ολόκληρου του έτους σε 2,8% από 2,9%, που είναι πολύ χαμηλότερο από τον επίσημο στόχο της Κίνας περίπου 5,5 % Αυτή την χρονιά.

«Πιστεύουμε ότι η επαναλειτουργία εξακολουθεί να είναι μια παρατεταμένη διαδικασία με υψηλό κόστος», έγραψε η Nomura, μειώνοντας επίσης την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας για το επόμενο έτος στο 4,0% από 4,3%.

Η ηγεσία της Κίνας έχει κολλήσει στο μηδέν-COVID, μια πολιτική υπογραφής του προέδρου Xi Jinping, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου προσπαθεί να συνυπάρξει με τον ιό, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο για να σωθούν ζωές και να αποτραπεί η κατάρρευση του ιατρικού συστήματος.

Αναγνωρίζοντας την πίεση στην οικονομία, το υπουργικό συμβούλιο είπε ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει έγκαιρες περικοπές στα αποθεματικά των τραπεζών και άλλα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, υπονοώντας ότι ενδέχεται να υπάρξει σύντομα μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR).

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς οι ανησυχίες για τα εγχώρια ημερήσια κρούσματα COVID-19 επισκίασαν την αισιοδοξία από τα νέα οικονομικά κίνητρα και έχασαν την άνοδο των παγκόσμιων μετοχών στα υψηλά δύο μηνών.

Οι 31.444 νέες τοπικές μολύνσεις COVID-19 της Τετάρτης έσπασαν το ρεκόρ που σημειώθηκε στις 13 Απριλίου, όταν ο εμπορικός κόμβος της Σαγκάης ακρωτηριάστηκε από ένα lockdown σε όλη την πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων που θα διαρκούσε δύο μήνες.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα μεγάλα κρούσματα είναι πολυάριθμα και μακρινά, με τα μεγαλύτερα στη νότια πόλη Guangzhou και στο νοτιοδυτικό Chongqing, αν και καθημερινά αναφέρονται εκατοντάδες νέες μολύνσεις σε πόλεις όπως το Chengdu, το Jinan, το Lanzhou και το Xian.

Η Nomura εκτιμά ότι περισσότερο από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Κίνας βρίσκεται υπό lockdown, ένα μερίδιο μεγαλύτερο από τη βρετανική οικονομία.

«Τα πλήρη lockdown τύπου Σαγκάης θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αλλά ενδέχεται να αντικατασταθούν από συχνότερα μερικά lockdown σε έναν αυξανόμενο αριθμό πόλεων λόγω των αυξανόμενων αριθμών κρουσμάτων COVID», έγραψαν οι αναλυτές του.

Ενώ τα επίσημα κρούσματα είναι χαμηλά με τα παγκόσμια πρότυπα, η Κίνα προσπαθεί να εξαλείψει κάθε αλυσίδα μόλυνσης, μια πιο σκληρή πρόκληση καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει τον πρώτο της χειμώνα παλεύοντας με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron.

Η Κίνα άρχισε πρόσφατα να χαλαρώνει ορισμένους κανόνες σχετικά με τις μαζικές δοκιμές και την καραντίνα, καθώς προσπαθεί να αποφύγει τα μέτρα που καλύπτουν όλα, όπως τα lockdown σε όλη την πόλη.

Αντίθετα, οι πόλεις χρησιμοποιούν πιο τοπικά και συχνά απροειδοποίητα lockdown. Πολλοί άνθρωποι στο Πεκίνο είπαν ότι έλαβαν πρόσφατα ειδοποιήσεις για τριήμερο lockdown των κατοικιών τους.

Η μακρινή βορειοανατολική πόλη Χαρμπίν ανακοίνωσε lockdown σε ορισμένες περιοχές την Πέμπτη.

Πολλές πόλεις επέστρεψαν στις μαζικές δοκιμές, τις οποίες η Κίνα ήλπιζε να περικόψει καθώς το κόστος αυξανόταν. Άλλοι, όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και το θέρετρο του νησιού Hainan, Sanya, έχουν περιορισμένες μετακινήσεις πρόσφατων αφίξεων.

Η κεντρική πόλη Zhengzhou, όπου οι εργαζόμενοι στο τεράστιο εργοστάσιο της Foxconn που κατασκευάζει iPhone για την Apple Inc πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες, ανακοίνωσε πέντε ημέρες μαζικών δοκιμών σε οκτώ συνοικίες, καθιστώντας το τελευταίο που αναβίωσε τις καθημερινές δοκιμές για εκατομμύρια κατοίκους.

Μια πιο έντονη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, η οποία πλήττει ιδιαίτερα την εγχώρια ζήτηση, θα αντηχούσε σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία, που εξάγουν προϊόντα και εμπορεύματα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Δείτε επίσης: Κίνα: Κάνει την πρώτη κορεατική ταινία διαθέσιμη μετά από 6 χρόνια