Κατασκευάστηκε μέσα σε 10 ημέρες στην αρχή της πανδημίας της covid-19 και αποτελεί σύμβολο της κινητοποίησης των αρχών της Κίνας έναντι του νέου κορονοϊού, όμως πλέον το προκατασκευασμένο νοσοκομείο της Ουχάν είναι εγκαταλελειμμένο: πέντε χρόνια μετά την κατασκευή του κάτοικοι και αρχές έχουν άλλα θέματα που τους απασχολούν. Σήμερα οι γεμάτοι εμπορικοί δρόμοι και τα μποτιλιαρίσματα στην Ουχάν δεν θυμίζουν σε τίποτα τους έρημους δρόμους και τα γεμάτα νοσοκομεία, σύμβολα της πρώτης καραντίνας που επιβλήθηκε παγκοσμίως λόγω της πανδημίας.
Το νοσοκομείο Huoshenshan είχε ανεγερθεί από χιλιάδες εργάτες στην Ουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας όπου πρωτοεμφανίστηκε η covid. Στις 23 Ιανουαρίου 2020 μπροστά στη γρήγορη εξάπλωση του ως τότε άγνωστου ιού, οι αρχές της Ουχάν επέβαλαν καραντίνα στους κατοίκους της πόλης, η οποία διήρκεσε 76 ημέρες.
Από εκεί ξεκίνησε η αυστηρή υγειονομική πολιτική που υιοθέτησε η Κίνα προκειμένου να ελέγξει την εξάπλωση της covid-19 και η οποία προέβλεπε υποχρεωτική καραντίνα, απαγόρευση μετακινήσεων και πολλά τεστ. Οι άνθρωποι προχωρούν. Αυτές οι αναμνήσεις είναι πλέον θολές, δήλωσε ο Τζακ Χε, ένας 20χρονος φοιτητής που ζει στην Ουχάν.
Στον χώρο όπου βρισκόταν η αγορά της Ουχάν, όπου οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νέος κορονοϊός πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο, ένας μπλε τοίχος έχει στηθεί για να κρύβει τους παρατημένους πάγκους. Όταν περνούσαν από το σημείο δημοσιογράφοι του AFP, εργάτες διακοσμούσαν για το κινεζικό νέο έτος τα παράθυρα του δεύτερου ορόφου της αγοράς, όπου υπάρχουν ακόμη κάποια καταστήματα οπτικών.
Στην πόλη δεν υπάρχει κάποιο μνημείο για τα θύματα της πανδημίας. Στις επίσημες τελετές για την επέτειο από την κήρυξη της καραντίνας δίνεται έμφαση στον ηρωισμό των γιατρών και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας. Αν και οι επικρίσεις παραμένουν, προερχόμενες συχνά και από το εξωτερικό, για την απόκρυψη από τις κινεζικές αρχές των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού τον Δεκέμβριο του 2019.
Η πανδημία παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα: καμιά δεκαριά έμποροι αυτής της “νέας αγοράς της Χουάναν”, όπως αποκαλείται, αρνούνται να μιλήσουν για αυτή.
Ένας άλλος εξήγησε ότι οι διαχειριστές της αγοράς έστειλαν σε διαδικτυακή ομάδα συζήτησης εικόνες από κάμερες παρακολούθησης που έδειχναν τους δημοσιογράφους του AFP και ζήτησαν από τους εμπόρους να μην δεχθούν να τους μιλήσουν. Ένας από τους λίγους δημόσιους χώρους μνήμης της καραντίνας βρίσκεται δίπλα στο παλιό νοσοκομείο: πρόκειται για ένα βενζινάδικο το οποίο χρησιμεύει και ως “βάση ενημέρωσης για τη μάχη κατά της επιδημίας covid-19”.
Η ίδια η Ουχάν έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Η Τσεν Τζιγί, μια 40χρονη κάτοικος της Ουχάν, εκτίμησε ότι η φήμη που απέκτησε η πόλη λόγω της πανδημίας την οφέλησε, προσελκύοντας πολλούς τουρίστες. “Πλέον όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται για την Ουχάν”, εξήγησε. “Λένε ότι η Ουχάν είναι η πόλη των ηρώων”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ