Η υπόθεση αυτή προκάλεσε συγκίνηση στις αρχές της εβδομάδας και υπήρξε ένα κύμα μηνυμάτων στο ίντερνετ κατά της αδιάλλακτης πολιτικής της μηδενικής ανοχής στην COVID-19.
Απέραντη θλίψη έχει προκαλέσει στην Κίνα ο θάνατος ενός παιδιού ηλικίας τριών ετών το οποίο δεν έλαβε την κατάλληλη φροντίδα λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Εικόνες που κυκλοφόρησαν ευρέως στα social media την Τρίτη δείχνουν κατοίκους της Λαντζόου, στη βορειοδυτική Κίνα, να καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να ανανήψει ένα παιδί, μετά την δηλητηρίασή του από μονοξείδιο του άνθρακα.
Σε μήνυμά του, ο πατέρας του διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση παροχής βοήθειας και για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να φύγει από το σπίτι του λόγω του lockdown στην πόλη. Κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους.
«Όλη του η ζωή ήταν τα τρία χρόνια της πανδημίας» έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου με το ψευδώνυμο Τούο, αναφερόμενος στην ηλικία του παιδιού.
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η λεγόμενη πολιτική μηδενικών κρουσμάτων COVID-19 προβλέπει απομόνωση αμέσως μόλις εμφανιστούν θετικά κρούσματα, μαζικά τεστ, αλλά και διαφόρων βαθμών lockdown, που αφορούν από γειτονιές ως ακόμη και ολόκληρες πόλεις.
Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα, τα οποία προκαλούν μερικές φορές ελλείψεις τροφίμων και περιπλέκουν την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
Η τοπική αστυνομία δημοσίευσε σήμερα λεπτομερή απολογισμό των γεγονότων που αφορούν στον θάνατο του μόλις 3 ετών παιδιού και εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» στους γονείς.
«Δεχόμαστε ειλικρινά τις κριτικές όπως και τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των χρηστών του διαδικτύου (…) για να αποτρέψουμε να ξανασυμβούν τέτοια δυστυχήματα» ανέφερε επίσης η αστυνομία της Λαντζόου σε μια ασυνήθιστη δήλωση μεταμέλειας.
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο από μια σειρά από επείγοντα περιστατικά υγείας η αντιμετώπιση των οποίων παρεμποδίζεται από την πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID-19.
Τον τελευταίο μήνα, ο θάνατος μιας έφηβης κοπέλας 14 ετών, η οποία δεν έλαβε περίθαλψη καθώς βρισκόταν σε καραντίνα, προκάλεσε επίσης αγανάκτηση στη χώρα.
Οι λογοκριτές του ίντερνετ έσβησαν γρήγορα κάθε αναφορά στο περιστατικό.
Τον Ιανουάριο, έγκυος απέβαλε στην πόρτα νοσοκομείου της Σιάν, στη βόρεια Κίνα, λόγω απουσίας έγκυρου τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό.
Δείτε επίσης: ΗΠΑ-Ενδιάμεσες Εκλογές: Τι είναι και ποιος μπορεί να κερδίσει;