Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται αφόρητη πίεση από την έξαρση της πανδημίας
Όπως αναφέρει το ΜΕGA την τελευταία ημέρα έχουν γίνει 100 διακομιδές περιστατικών κορονοϊού στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα 180 ασθενείς περιμένουν ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ τον τελευταίο μήνα, ενώ όπως αναφέρουν στοιχεία του ΕΚΑΒ κάποια αιτήματα εκκρεμούν από τις 18 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη μελέτη Τσίοδρα – Λύτρα, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη covid-19 στις ΜΕΘ αλλά κι εκτός ΜΕΘ, στις περιπτώσεις διασωληνωμένων, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 και ανέλυσαν τις πιθανότητες μοιραίας έκβασης των ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ. Το ποσοστό εξαρτάται και από το αν οι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός ή εκτός Μονάδας. Τουλάχιστον 1.500 ασθενείς λόγω κορονοϊού θα μπορούσαν να έχουν εξέλθει από τα νοσοκομεία κατά το διάστημα των 8 μηνών που αφορά η μελέτη.
«Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με πάνω από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη «υγειονομική ανισότητα» μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας» σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Λύτρας.
Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για μέχρι 400 διασωληνωμένους, +57% για έως 800 διασωληνωμένους ασθενείς.
Όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας, «νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα – παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους ασθενείς, μόνο περίπου το 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και “εν μέρει” ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο καθηγητής, «από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, οι 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν 1. με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (έως και 200 διασωληνωμένους), 2. σε νοσοκομεία Αττικής, και 3. εντός ΜΕΘ».
Και συνεχίζει γράφοντας: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα. (1) Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο “ανώτατο” επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι. (2) Εφ’όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα. Και (3) η (εξαιρετική) ιδέα γι’ αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του @STsiodras · εγώ βοήθησα με την υλοποίηση. Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν οτι ο @STsiodras κι εγω είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με “αποκλειστικό” μέλημα τη Δημόσια Υγεία»
Δείτε επίσης: Mόσιαλος: Πολύ πιο μεταδοτική η Όμικρον
- Η γη της ελιάς: Η σοκαριστική απαγωγή που αναστατώνει τη Μάνη
- Τουρκία: Επιβεβαίωση προμήθειας 40 Eurofighter μαχητικών αεροσκαφών
- Ενίσχυση του ΕΣΥ και βελτίωση απολαβών προσωπικού από την κυβέρνηση
- Φυσικό αέριο: Πώς η πολιτική Τραμπ μπορεί να επηρεάσει τις αμερικανικές εξαγωγές LNG προς την ΕΕ
- Η Beverage World ξεχώρισε στο Athens Bar Show