Κορονοϊός: Ακατάλληλα τα πεζοδρόμια των πόλεων για την τήρηση αποστάσεων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κορονοϊός: Ακατάλληλα τα πεζοδρόμια των πόλεων για την τήρηση αποστάσεων

Η πλειονότητα των πεζοδρομίων των πόλεων είναι ακατάλληλα για την τήρηση του κανόνα της απόστασης των δύο μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αποκαλύπτει μελέτη Βρετανών ερευνητών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) υπολόγισαν, για παράδειγμα, ότι στο Λονδίνο μόνο το 36% των πεζοδρομίων, έχουν πλάτος τουλάχιστον τριών μέτρων, ώστε οι πεζοί να μπορούν να τηρούν τις δέουσες αποστάσεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Όπως τονίζει ο Δρ. Άσλεϊ Ντανάνι: «Οι περισσότεροι δρόμοι του Λονδίνου έχουν πεζοδρόμια με πλάτος λίγο πάνω από δύο μέτρα, δηλαδή όχι αρκετό χώρο ώστε να αφήσουν δύο διερχόμενοι άνθρωποι απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, ιδίως αν ληφθούν υπόψη και τα εμπόδια, όπως οι κάδοι των σκουπιδιών, τα δέντρα και οι κολόνες φωτισμού. Μολονότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αποφασίσουν να κατέβουν στο δρόμο, αυτό δεν είναι δυνατόν για όσους κινούνται με αμαξίδιο ή έχουν κινητικές δυσκολίες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πόλεις πρέπει να βρουν τρόπους να διευρύνουν τους διαθέσιμους χώρους για περπάτημα είτε με τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων είτε με δημιουργία ζωνών χωρίς αυτοκίνητα.

Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένα παραδείγματα πόλεων, οι οποίες έχουν φροντίσει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αυξάνοντας το χώρο για τους πεζούς. Η Βιέννη και το Όκλαντ των ΗΠΑ μετέτρεψαν αρκετούς δρόμους σε πεζοδρόμους, ενώ το Βερολίνο αύξησε τους ποδηλατοδρόμους.

Δείτε επίσης: Ελληνικό μέλι προτιμούν οι καταναλωτές εν μέσω κορονοϊού

Loading

Play