Ο βήχας ως σύμπτωμα μετά τη νόσηση με κορονοϊό μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες και να είναι εξουθενωτικός. Δείτε τι προκαλεί τον βήχα καθώς και με ποιους τρόπους μπορείτει να ανακουφιστείτε
Είναι γεγονός ότι ενδέχεται να μην εμφανίσουν όλοι οι ασθενείς με κορoνοϊό βήχα. ‘Ομως, φαίνεται πώς ο βήχας εξακολουθεί να ταλαιπωρεί ακόμα κι ένα χρόνο μετά το 2,5% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορoνοϊό. Εάν νοσήσατε κι εσείς με τη νόσο COVID-19 και παρόλο που αναρρώσατε πλήρως εξακολουθείτε να βήχετε, το πιο πιθανό είναι να έχετε βρεθεί στην άβολη θέση να τραβάτε τα βλέμματα κάθε φορά που βήχετε. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί γι΄αυτό το λόγο να αποφεύγετε αρκετές κοινωνικές συνευρέσεις.
Η Natasha Yates, Επίκουρη Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Bond με άρθρο της στο The Conversation δίνει χρήσιμες συμβουλές για την ανακούφιση του επίμονου βήχα , ενώ παράλληλα εξηγεί πότε είναι ανησυχητικός.
Τι προκαλεί τον βήχα;
Ο βήχας είναι ο τρόπος του οργανισμού να αποβάλλει τους «ξένους» εισβολείς, όπως ιούς, σκόνη και βλέννα, καθώς θα πρέπει να απομακρύνει οποιαδήποτε ουσία είναι ερεθιστική. Αυτή όμως είναι και μια από τις διεξόδους που βρίσκει ο κορωνοϊός για να διαδοθεί.
Γιατί επιμένει ο βήχας;
Μέσω της φλεγμονής, ο οργανισμός μας προσπαθεί να αμυνθεί για να καταπολεμήσει τον ιό. Οι φλεγμονώδεις ιστοί διογκώνονται και παράγουν υγρό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ, ακόμη και μετά την εξάλειψη του ιού. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμα και ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία, μπορεί να εμφανίσουν επίμονο βήχα μετά τη νόσηση.
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;
Παρά το γεγονός ότι ο βήχας αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της μακράς Covid, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσετε άλλες σοβαρές αιτίες που θα μπορούσαν να τον προκαλέσουν, όπως μια δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη. Τα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνουν:
-αλλαγές στον τύπο του βήχα ή στη σύσταση των εκκρίσεων.
-άλλα συμπτώματα όπως ο πυρετός, o πόνος στο στήθος, η ταχυπαλμία ή η επιδείνωση της δύσπνοιας.
Άλλες σοβαρές ασθένειες που περιλαμβάνουν στη συμπτωματολογία τους τον επίμονο βήχα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και ο καρκίνος του πνεύμονα.
Τι μπορεί να σας βοηθήσει
Εάν ο βήχας προκαλείται κυρίως από μεταρινική ενστάλαξη (τη συσσώρευση βλέννας στο λαιμό ή την αίσθηση βλέννας που σας ωθεί να καθαρίσετε το λαιμό), οι παστίλιες, οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό, τα ρινικά σπρέι και ο ύπνος σε όρθια θέση θα βοηθήσουν
Εάν η πηγή του βήχα εντοπίζεται στον ξηρό λαιμό, φροντίστε να πίνετε νερό με αργό ρυθμό, να τρώτε συχνά μερικές κουταλιές μέλι και να αναπνέετε αργά από τη μύτη σας.
Εάν έχετε φλεγμονή στους πνεύμονες, η ελεγχόμενη αναπνοή και ο εισπνεόμενος ατμός από έναν υγραντήρα θα σας βοηθήσει επίσης.
Ξεχάστε τα αντιβιοτικά
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη, τα αντιβιοτικά κρίνονται ως ακατάλληλα και μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.
Εν κατακλείδι, εάν ακόμα διατηρείτε αμφιβολίες σχετικά με την αιτία ή την εξέλιξη του βήχα, αξίζει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να τον ελέγξετε.
πηγή: ygeiamou.gr
Δείτε επίσης: Έρευνα: Ένα αβοκάντο την εβδομάδα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
- Ο Χακίμι παραμένει στην Παρί Σεν Ζερμέν μέχρι το 2029
- Ουκρανία: Δύο νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη Σούμι εν μέσω εκρήξεων
- Νετανιάχου: «Καμιά σκανδαλώδης αντιισραηλινή απόφαση δεν θα με εμποδίσει»
- Απόφαση της κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών από κακοποίηση
- Η στιγμή για δράση: Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τη νεότητα και την αξιοπιστία τους