Κορονοϊός: Απογοητευτικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του ρινικού εμβολίου

Το εμβόλιο φτιάχτηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με χρηματοδότηση της AstraZeneca

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη δοκιμή ενός ρινικού εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το οποίο αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από τη φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca.

Το εμβόλιο που χορηγείται στη μύτη, είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αποτροπή μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, το ρινικό εμβόλιο δημιούργησε μεν αντισώματα, αλλά σε ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αυτό, ενώ η συστημική απόκριση ήταν χαμηλή σε σχέση με τα κανονικά εμβόλια.

Τα ενδομυϊκά εμβόλια, αν και πολύ αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης, παρέχουν περιορισμένη προστασία έναντι της πιθανότητας μόλυνσης, ενώ ένα ρινικό εμβόλιο θεωρητικά θα μπορούσε να μπλοκάρει πιο άμεσα τα εισπνεόμενα σωματίδια του ιού που καταλήγουν στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή του Ινστιτούτου της Οξφόρδης δρ Σ¨αντι, το ρινικό εμβόλιο δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις δοκιμές που έγιναν.

«Πιστεύουμε ότι η χορήγηση των εμβολίων στη μύτη και στους πνεύμονες παραμένει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση, όμως η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι πιθανώς θα υπάρχουν δυσκολίες στη δημιουργία ενός ρινικού σπρέι ως αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης».

Όπως ανέφερε, αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του σπρέι – εμβολίου καταπίνεται και δεν εισέρχεται στους πνεύμονες.

Δείτε επίσης: Αντιγριπικό εμβόλιο: Πιθανόν να μη χρειαστεί συνταγογράφηση για ορισμένους πολίτες (vid)

Loading