Κορονοϊός: Ποια μέτρα θα δούμε πριν τις γιορτές και ποια μετά – Η κυβέρνηση ξορκίζει το lockdown

Ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Όμικρον, υπό το πρίσμα των μεγάλων συναθροίσεων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οδήγησε την επιτροπή των επιστημόνων να εισηγηθεί στην κυβέρνηση μεγαλύτερους περιορισμούς και επιπλέον μέτρα προστασίας

Υπό το βάρος των δραματικών εκκλήσεων από την πλευρά των επιστημόνων που κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας το κυβερνητικό επιτελείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και νωρίς σήμερα το πρωί αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

propoli

Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 28 Δεκεμβρίου και θα προχωρήσει σε νέα εισήγηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μετά τις γιορτές. Στη χθεσινή συνεδρίαση προκρίθηκαν ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση, ο περιορισμός των ατόμων ανά τ.μ. που θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους και η επέκταση της τηλεργασίας.

«Όσο πιο γρήγορα δράσουμε με αποτελεσματικότητα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι αυτή η δράση» υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπολογίζοντας παράλληλα πως η παραλλαγή «Omicron» θα είναι κυρίαρχη μετά την Πρωτοχρονιά. Ο ίδιος προέκρινε μια νέα δέσμη μέτρων εναλλακτική απέναντι στο lockdown, ενώ ανέφερε πως ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε ως επιβεβαιωμένο.

Τα 3 «εορταστικά» μέτρα

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, στο εορταστικό «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνονται τρείς περιορισμοί:

· Χρήση της μάσκας παντού και διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ-95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

· Διενέργεια rapid test για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα κατά τη 2η και 4η ημέρα της άφιξής τους.

· Αναβολή όλων των ανοιχτών μαζικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εισηγείται την εφαρμογή τους το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθούν τυχόν νέες εστίες υπερμετάδοσης σε χώρους μαζικής προσέλευσης, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα γήπεδα.

Στο μικροσκόπιο δε της Επιτροπής θα μπει την επόμενη εβδομάδα και η λειτουργία των σχολείων, προκειμένου οι ειδικοί να καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την περίοδο μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται στην αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ δεν λείπουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα του κορονοϊού.

Νέα εισήγηση από τις 28 Δεκέμβρη

Πέραν αυτών, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου αμέσως μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, δηλαδή την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, ώστε να εισηγηθεί ένα ευρύτερο σχέδιο αναχαίτισης της παραλλαγής «Omicron», με βάση και τα μέχρι τότε επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα. Το δεύτερο, αυτό, «πακέτο» μέτρων προτείνεται να τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και εξής, ώστε να μην χαθεί τελείως η εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά και η εμπορική κίνηση των γιορτών.

«Κάποια ήπια μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν και πριν την πρωτοχρονιά. Πρόθεσή μας είναι να μην διαταράξουμε την αγορά πριν την πρωτοχρονιά. Έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα να μείνει η αγορά ανοιχτή και θέλουμε να την κρατήσουμε έτσι» ανέφερε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας το σκεπτικό της κλιμάκωσης των νέων μέτρων σε δύο, διακριτές φάσεις.

Τα σενάρια για εστίαση και υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αναφορικά με τις αλλαγές στην εστίαση, δεν αποκλείεται μέτρα να ληφθούν και νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανησυχία για τους εορτασμούς των ρεβεγιόν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα κλαμπ.

Έτσι, εξετάζεται να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέπουν στα καταστήματα να λειτουργούν μόνο για καθήμενους πελάτες, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα ζητείται self test 24ωρου για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Παράλληλα δεν αποκλείεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε όσους είναι άνω των 50 ετών.

Δείτε επίσης: Μέτρα για τον έλεγχο της Πανδημίας ζητούν οι εμπειρογνόμωνες – Αύριο ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας

Loading