Ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και πως κρίνονται σε σχέση με τον ενδομυϊκό εμβολιασμό
Το διεθνές έγκριτο περιοδικό «the Lancet Infectious Diseases» έφερε στο φως τα όσα προέκυψαν από μια φάση μελέτης σχετικά με τα εισπνεόμενα εμβόλια για τον COVID-19. Τα συμπεράσματα που έχουν βγει, είναι ότι ένα εισπνεόμενο εμβόλιο συζευγμένο με αδενοϊό COVID-19 εμβόλιο (Ad5-nCoV) δημιούργησε αντισώματα περίπου όπως και το ενδομυϊκό εμβόλιο.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση.
Στην ανάλυση αυτή, συμμετείχαν 130 άνθρωποι στον μυϊκό εμβολιασμό (μία ή δυο δόσεις) στον εισπνεόμενο εμβολιασμό (υψηλή ή μικρότερη δόση, σε δύο δόσεις) ή και τα δύο (πρώτα ενδομυϊκή δόση και στη συνέχεια μία εισπνεόμενη ενίσχυσης).
Το πιο σημαντικό όσον αφορά την ασφάλεια, ήταν το αν θα εμφανιστούν παρενέργειες μέχρι και επτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Στη συνέχεια, όσον αφορά τη δημιουργία ανοσίας στον οργανισμό, μετρήθηκαν τα IgG αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης spike του ιού SARS-CoV-2 και τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού σχεδόν έναν μήνα μετά την τελευταία δόση. Στο θέμα των παρενεργειών, οι πιο συχνά εμφανιζόμενες ήταν ο πυρετός, η κόπωση και η κεφαλαλγία, και εντοπίζονταν κυρίως σε όσους έλαβαν την ενδομυϊκή δόση του εμβολίου.
Τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν, είναι ότι κρίνεται απαραίτητο να γίνουν ακόμη περισσότερες έρευνες για τα εισπνεόμενα εμβόλια, διότι μια δόση αυτού του είδους εμβολίου είναι ίση με το ένα πέμπτο της ενδομυϊκής, ενώ μετά από δύο δόσεις εισπνεόμενου, ο αριθμός αντισωμάτων που δημιουργούνται είναι περίπου ίσος με τις δύο δόσεις ενδομυϊκού εμβολίου.
Δείτε επίσης: Το ρωσικό Sputnik V είναι περίπου 83% αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα