Σοβαρές ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Τις δυσκολίες στις οποίες έχει περιέλθει το ΕΣΥ και ειδικότερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας περιέγραψαν εργαζόμενοι κάνοντας λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις, σε έναν ιερό χώρο ο οποίος δέχθηκε τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών και των πλημμυρών. Σήμερα χρειάζεται να αποδομήσουμε όλη την ιστορία που περιγράφει το υπουργείο Υγείας για την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα και ειδικά στο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Είμαστε η συμμορία της μιζέριας, όπως μας αποκαλεί ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ – Ειδικευόμενων ΠΓΝΛ, Γεωργία Παπαδάμου.
Και συνέχισε: Βιώνουμε την κορύφωση της επίθεσης στο δωρεάν σύστημα υγείας, σε ένα πλαίσιο οργανωμένης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Απώτερος στόχος είναι η διεύρυνση του συστήματος υγείας και η προώθηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ελλείψεις προσωπικού και υλικών, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι του ΠΓΝΛ.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ελλείψεις προσωπικού, υλικών, παραιτήσεις ιατρών και φυγή αυτών στο εξωτερικό, υπερεργασία χωρίς ρεπό και άδειες, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις πολιτικές που εφαρμόζει ο αρμόδιος υπουργός. Λειτουργούμε σαν ένα μέτριο Κέντρο Υγείας, υπογράμμισε η κ. Παπαδάμου, καταλήγοντας ότι λειτουργούμε σαν ένα μέτριο Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, σημείωσε ότι η αχίλλειος πτέρνα της ενίσχυσης, της ριζικής ανασυγκρότησης, των σύγχρονων μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η βαριά υποχρηματοδότηση. Αυτή έχει ως παρενέργεια πρώτον την υποστελέχωση, όχι μόνο των δημόσιων δομών των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των δυσπρόσιτων περιοχών, αλλά και των νοσοκομείων της ενδοχώρας όπως είναι και αυτά της ευθύνης μας.
Η δεύτερη παρενέργεια είναι ότι λείπουν υλικά. Η τρίτη παρενέργεια είναι η επίπτωση της υποχρηματοδότησης στη μη σωστή παροχή περίθαλψης προς τους συμπολίτες μας, αλλά και στη στασιμότητα της αναβάθμισης του ρόλου όχι μόνο των γιατρών αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί με όλες τις ενώσεις για να μπορέσουμε να τα θεραπεύσουμε όλα αυτά.
Στον κίνδυνο που αποτελούν οι ελλείψεις όχι μόνο για την καθημερινή διεκπεραίωση των ιατρικών πράξεων αλλά και για την υγεία των ασθενών αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Λαρίσης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΓΝΛ, απευθύνοντας κραυγή αγωνίας καθώς η κατάσταση αντί βελτίωσης, γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα από την τεράστια έλλειψη προσωπικού.
Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η βαρύτητα που θα έπρεπε σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Τσούγγος. Ο προϋπολογισμός του ΠΓΝΛ ήταν πάντα χαμηλότερος από τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το ρόλο που πρέπει να έχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, είπε.
Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα λάβει χώρα προειδοποιητική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την 5η ΥΠΕ, ενώ επεσήμαναν πως θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις, καθώς είναι το μόνο όπλο που έχει μείνει.