Μανωλόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: «Bοηθάει στη συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορoνοϊό» (vid)

O καθηγητής Φαρμακολογίας, αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισης της

Αρχικά μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο στα μέτρα που άρχισαν να λαμβάνουν οι χώρες ώστε να μην μεταδοθεί περαιτέρω η νέα μετάλλαξη:

«Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα. Αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα μετάλλαξη, απλά θα έχουμε πάρει παραπάνω μέτρα. Αλλά στην αντίθετη περίπτωση δεν θα θέλαμε να βρεθούν με το στέλεχος να έχει πλημμυρίσει τις χώρες τους και μετά να αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό. Τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικά, νομίζω», δήλωσε και συνέχισε:

«Έχει επικρατήσει παγκοσμίως η μετάλλαξη Δέλτα, γιατί έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να μεταδίδεται. Δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα. Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο στέλεχος δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή του με τα εμβόλιο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητά τους, όπως η μετάλλαξη Δέλτα

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέου lockdown και το κατά πόσο αυτό θα αποδώσει «Για το αν θα έρθει lockdown δεν ξέρω, σίγουρα όμως το νέο στέλεχος βοηθάει στη συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορoνοϊό. Υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται και συνεχίζει να δίνει πολλά κρούσματα. Βλέπουμε ότι ένα νέο στέλεχος μπορεί να χειροτερέψει τα δεδομένα, μπορεί και όχι. Βλέπουμε ότι η ανάγκη για τα μέτρα παραμένει υπαρκτή. Όπως εξελίσσονται τα δεδομένα δεν θα αποφύγουμε τα μέτρα.

Δείτε επίσης: Τζανάκης: «Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο σοβαρή απειλή είναι η μετάλλαξη Όμικρον» (vid)