Μανωλόπουλος για μετάλλαξη «Όμικρον»: «Δεν είναι σαφές ότι είναι τόσο επικίνδυνη» (vid)

O καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με την νέα μετάλλαξη του κορονοιού.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε: «Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού».

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον: «Όλες οι χώρες προετοιμάζονται, αλλά δεν είναι σαφές ότι είναι τόσο επικίνδυνη. Είναι πρώιμο να πούμε πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή είναι η νόσος που προκαλεί»

Για το γεγονός ότι 60 από τους 600 επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική στο Άμστερνταμ, ανιχνεύτηκαν θετικοί, είπε πως είναι δείγμα ότι η νέα μετάλλαξη δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική, καθώς όλοι όσοι μπήκαν στο αεροπλάνο ήταν ασυμπτωματικοί.

Yπογράμμισε πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία όσοι έχουν εμβολιαστεί στην Τρίτη δόση, δεν έχουν μολυνθεί ξανά στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα. «Οπότε προφυλάσσονται και από τη μετάδοση σε μεγάλο βαθμό γιατί έχουν πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων»

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα: «Όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση με πάρα πολλά κρούσματα, δυσκολεύεσαι να την περιορίσεις ακόμα και με αυστηρά μέτρα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα κρούσματα είναι να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. «Υπάρχουν δύο επιλογές: Ή να αυξηθούν τα lockdown, ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων σε όλους τους χώρους. Ελπίζω να μην πάμε σε ολικό lockdown, γιατί θα ήταν άδικο και πλήρης αποτυχία των προσεγγίσεων»

Δείτε επίσης: Ματίνα Παγώνη για μετάλλαξη «Όμικρον»: «Δε χρειάζεται πανικός» (vid)