Ματίνα Παγώνη για μετάλλαξη «Όμικρον»: «Δε χρειάζεται πανικός» (vid)

Ματίνα Παγώνη για μετάλλαξη «Όμικρον»: «Δε χρειάζεται πανικός» (vid)

H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. μίλησε για την παγκόσμια ανησυχία που επικρατεί μετά την ανακάλυψη της μετάλλαξης «Όμικρον»

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» η Ματίνα Παγώνη εμφανίστηκε αρχικά καθυσυχαστική: «Μεταλλάξεις περιμέναμε, το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί να δούμε και άλλες. Δε χρειάζεται πανικός. Είναι μια μετάλλαξη που προσπαθούμε να δούμε αν είναι πολύ μεταδοτική, περισσότερο από τη Δέλτα, και το πώς την καλύπτουν τα εμβόλια. Αν την καλύπτουν θα είναι μια μετάλλαξη όπως οι άλλες που διαχειριζόμαστε. Θα έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αυτές τις ημέρες και θα περάσουμε στη διαχείριση», είπε και συνέχισε στο ίδιο τόνο:

«Πάρθηκαν μέτρα, και ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται. Τα περιστατικά ήταν περίπου 72, και ο περιορισμός από τις χώρες της ΕΕ έχει γίνει σε ό,τι αφορά στα αεροδρόμια, ενώ το ίδιο έκανε και η Αμερική. Τα μέτρα που πήραμε εμείς για όσους έρχονται από συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες είναι ότι κάνουν 72 ώρες μοριακό έλεγχο και ερχόμενοι εδώ κάνουν rapid test και μπαίνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας για δέκα ημέρες. Μετά κάνουν καινούργιο μοριακό έλεγχο και μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο εδώ»

Εμβόλια και μετάλλαξη «Όμικρον»

«Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι αν χρειαστεί μέσα σε 100 ημέρες μπορούν να έχουν νέο εμβόλιο που να καλύπτει και τη νέα μετάλλαξη. Τις αποφάσεις θα τις πάρουμε όταν έχουμε στοιχεία. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα κάνουμε νέο εμβόλιο για να καλύψουμε αυτή τη μετάλλαξη. Αλλά οι πιθανότητες είναι τα εμβόλια που έχουμε ήδη στα χέρια μας να καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη»

Ο ΠΟΥ έπρεπε να στηρίξει περισσότερο την Αφρική

«Αν όλες οι χώρες αυτές είχαν τους εμβολιασμούς που ζητούσαν, αν ο ΠΟΥ είχε φροντίσει να τις ενισχύσει, δε θα φοβόμασταν για κρούσματα από εκεί. Θα ήταν ελεγχόμενη η κατάσταση. Όταν το ποσοστό είναι των εμβολιασμένων στην Αφρική είναι στο 6,2%, αυτοί οι άνθρωποι είναι στην ουσία ανεμβολίαστοι. Ζητάνε να εμβολιαστούν»

Λάθος το lockdown

Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown: «Θα ήταν λάθος με 64,9% στους εμβολιασμούς να πάμε σε lockdown. Θα γυρίζαμε πίσω. Δεν έχουμε μιλήσει για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όταν είμαστε εμβολιασμένοι και έχουμε όπλο το εμβόλιο για να πάμε μπροστά, γιατί να πάμε πίσω;  Οι ιοί δεν είναι ελεγχόμενοι, είναι ανεξέλεγκτοι. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα εμβόλια θα κάνουμε, αλλά πρέπει να τα κάνουμε για να περιορίσουμε τον ιό» και πρόσθεσε:

«Αν φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμού πολύ υψηλό θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, και θα μπορούμε να αγκαλιαστούμε με τους εμβολιασμένους φίλους μας, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω»

Προγραμματισμένα χειρουργεία για άλλες ασθένειες

«Οι γιατροί δεν μπορούμε να χωρίζουμε τους ασθενείς και να προηγούνται μόνο οι ασθενείς με κορονοϊό. Δε θα ισχύσει ο περιορισμός των χειρουργείων, είπαμε στον υπουργό Υγείας ότι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και προχωρούμε τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία. Θα κάνουμε τα πάντα για να προχωρήσουν τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή 8-9-10 μήνες. Πρέπει να λύσουν το πρόβλημά τους και να εξυπηρετηθούν και αυτοί οι άνθρωποι. Δεν μπορούμε να τους έχουμε ασθενείς δεύτερης κατηγορίας. Φθάσαμε στο σημείο να μας λένε αυτοί οι άνθρωποι ότι τους στέλνουμε να πληρώσουν για να λύσουν το πρόβλημά τους. Θα λύσουμε το πρόβλημα, αναλάβαμε την ευθύνη και θα προχωρήσουμε».

Δείτε επίσης: Τζανάκης: «Μπορεί να φτάσουμε 20.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα» (vid)

Loading

Play