Μειωμένα κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές λόγω Covid-19: Ανησυχητικά ευρήματα

Μειωμένα κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές λόγω Covid-19: Ανησυχητικά ευρήματα

Η μελέτη αποκαλύπτει ανησυχητική πτώση διαγνώσεων φυματίωσης στις φυλακές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Οι διαγνώσεις φυματίωσης σε σωφρονιστικά καταστήματα παρουσίασαν ανησυχητική μείωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στις φυλακές της Ευρώπης και της Αμερικής, σύμφωνα με διεθνή μελέτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ποινές φυλάκισης παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ οι διαγνώσεις φυματίωσης μειώθηκαν κατακόρυφα. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως το Βέλγιο.

Οι πληθυσμοί των φυλακών θεωρούνται ευάλωτοι σε λοιμώδεις ασθένειες, καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης φυματίωσης είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη από ότι στον γενικό πληθυσμό. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Public Health εκτιμά ότι το 2022 οι διαγνώσεις φυματίωσης μειώθηκαν έως και 100% στις φυλακές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και σχεδόν 87% στη Δυτική Ευρώπη. Σε αντίθεση με τον γενικό πληθυσμό, όπου οι διαγνώσεις μειώθηκαν το 2020 αλλά σταδιακά αποκαταστάθηκαν, οι φυλακές παρουσίασαν σημαντική πτώση χωρίς ορατό λόγο.

Η πτώση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί στην εκτέλεση λιγότερων ποινών, αλλά μάλλον σε παράγοντες όπως η έλλειψη εξετάσεων κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Οι ασθενείς που δεν διαγνώστηκαν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εξελιχθούν σε σοβαρότερα στάδια της νόσου και να μεταδώσουν τη λοίμωξη σε άλλους, ακόμα και μετά την αποφυλάκισή τους.

Η φυματίωση προκαλείται από βακτήρια του γένους Mycobacterium, κυρίως το Mycobacterium tuberculosis. Η παρατήρηση ότι πλήθος κρουσμάτων παρέμεινε χωρίς διάγνωση και θεραπεία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και εξάπλωσης της ασθένειας.

Η ανάγκη επένδυσης σε συστήματα υγείας για τα σωφρονιστικά ιδρύματα είναι επιτακτική για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της φυματίωσης, καθώς αυτή η προληπτική προσέγγιση προστατεύει όχι μόνο τους κρατούμενους αλλά και το ευρύ κοινό, όπως σχολίασε η Έιμι Τσενγκ από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η φυματίωση έχει αναδειχθεί και πάλι ως η πιο θανατηφόρα λοιμώδης ασθένεια, μετά από μια τριετία όπου η Covid-19 κυριάρχησε. Περίπου 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2023 από τη φυματίωση, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε θάνατο περίπου των μισών ασθενών.

Η μελέτη αναλύει δεδομένα από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων, εξετάζοντας τις διαγνώσεις φυματίωσης στις φυλακές 47 χωρών μεταξύ 2010-2022, με δείγμα σχεδόν πέντε εκατομμυρίων κρατουμένων, ήτοι το 42% του παγκόσμιου συνόλου. Στην Ευρώπη, οι σημαντικότερες μειώσεις στις διαγνώσεις καταγράφηκαν κυρίως σε χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Η μελέτη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει τη διεθνή οικονομική βοήθεια, μέρους της οποίας χρηματοδοτεί τη μάχη κατά της φυματίωσης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παγκόσμια προσπάθεια έχει σώσει 79 εκατομμύρια ζωές από το 2000, όμως οι ερευνητές προειδοποιούν ότι λόγω των τρεχουσών αναταραχών στη χρηματοδότηση, η επίτευξη του στόχου για τερματισμό της επιδημίας φυματίωσης έως το 2030 μπορεί να μην είναι πλέον εφικτός.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play