Μελέτη – Κορονοϊός: Όσοι νόσησαν παράγουν αντισώματα για το υπόλοιπο της ζωής τους

Μελέτη – Κορονοϊός: Όσοι νόσησαν παράγουν αντισώματα για το υπόλοιπο της ζωής τους

Νέα μελέτη δείχνει την παρουσία ανοσοκυττάρων που «αντέχουν» στον χρόνο, ακόμα και για τα άτομα που νόσησαν από κορονοϊό με ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα.

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά πως τα άτομα που πέρασαν «ελαφριά» τον Covid-19 παράγουν ένα είδος ανοσοκυττάρων που είναι ικανά να παράγουν αντισώματα εναντίον του κορονοϊού για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μια από τις ανησυχητικές παρατηρήσεις στους ανθρώπους που νοσούσαν από κορονοϊό ήταν ότι το επίπεδο των αντισωμάτων τους -πρωτεΐνες που αποτρέπουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα – αρχίζει να πέφτει μετά από τέσσερις μήνες. Το «κλειδί» ήταν να μάθουμε έαν, παρόλο που πέφτει το επίπεδο αντισωμάτων, ο ασθενής αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη ανοσοποιητική αντίδραση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων με «μνήμη», ικανά να θυμούνται και να εξολοθρεύουν τον ιό ύστερα από μήνες ή ακόμα και χρόνια από την πρώτη μόλυνση.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Nature», φέρνει πολύ καλά νέα. Οι επιστήμονες της μελέτης ανέλυσαν 77 ασθενείς που πέρασαν την ασθένεια με ελαφρία ή μέτρια συμπτώματα (αποτελούσε η ομάδα ασθενών για την οποία υπήρχαν η μεγαλύτερες αμφιβολίες). Στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών παρατήρησαν ότι τα αντισώματα αρχίζουν να μειώνονται γρήγοτα ύστερα από το πέρας τεσσάρων μηνών από την αρχική μόλυνση, ωστόσο μετά η μείωση είναι πολύ μικρότερη και τα αντισώματα συνεχίζουν να βρίσκονται στο αίμα μέχρι και 11 μήνες μετά την μόλυνση.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό, αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που ανέλυσε την παρουσία πλασματικών κυττάρων μακράς ζωής στον μυελό των οστών. Αυτό το είδος κυττάρων παράγονται όταν ένα παθογόνο εισέρχεται στο σώμα, ώστε να μπορούν να «θυμούνται» διάφορα χαρακτηριστικά του παθογόνου. Στην περίπτωση του Covid-19 ένα από τα χαρακτηριστικά αυτά είναι, για παράδειγμα, η πρωτεΐνη S, την οποία χρησιμοποίει ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Σύμφωνα με την μελέτη, μετά την νόσηση από τον κορονοϊό πλασματικά κύτταρα μακράς ζωής ταξιδεύουν στον μυελό των οστών και παραμένουν εκεί σε «stand by». Εάν ο ιός επανεμφανιστεί, τα κύτταρα επιστρέφουν στο αίμα και ξεκινούν να παράγουν και πάλι αντισώματα εναντίον του ιού. Η μελέτη αποδεικνύει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών από τους οποίους μπόρεσε να ληφθεί δείγμα από το μυελό των οστών παρήγαγαν αυτό το είδος των κυττάρων.

Δείτε επίσης: Σερβία-κορονοϊός: Βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση – Χαλαρώνουν τα μέτρα

Loading