Μπορεί οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες να θεωρούνται πιο οικολογικές από τις συμβατικές μεταφοράς, ωστόσο είναι πιο τοξικές από τις συμβατικές πλαστικές σακούλες, σύμφωνα με μελέτη του Ισπανικού Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου (CSIC).
Οι ερευνητές ανέλυσαν τρεις τύπους από βιοδιασπώμενες σακούλες, μια κομποστοποιήσιμη σακούλα από φυτικό άμυλο, μια ανακυκλωμένη πλαστική σακούλα και μια συμβατική πλαστική σακούλα.
Εξέθεσαν τις σακούλες στο φως του ήλιου για να διασπαστούν και μετά τις εξέθεσαν σε κύτταρα ψαριών. Στη συνέχεια τα κομποστοποίησαν και εξέτασαν το υλικό που προέκυψε για τοξικότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα «υψηλό επίπεδο τοξικότητας» που παρήχθη από τις βιοαποικοδομήσιμες σακούλες βλάπτοντας τα κύτταρα των ψαριών.
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε συμβατικές πλαστικές σακούλες δεν έδειξαν ίχνος τοξικότητας. Ωστόσο, το εντοπίσαμε σε βιοαποικοδομήσιμα, γεγονός που μείωσε τη βιωσιμότητα των κυττάρων. Η υπόθεσή μας είναι ότι οι κατασκευαστές προσθέτουν χημικά πρόσθετα για να φτιάξουν βιοδιασπώμενες σακούλες που θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα τοξικές. Επιπλέον, οι ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες παρουσίασαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τοξικότητας από τις συμβατικές καθώς πλαστικά πρόσθετα θα προστέθηκαν επίσης για επαναχρησιμοποίηση» η Σίντα Πόρτε, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Η τοξικότητα που παρατηρείται μπορεί να προέρχεται τόσο από τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία όσο και από τα θραύσματα βιοαποδομήσιμων πλαστικών που παράγονται κατά την κομποστοποίηση. Είναι απαραίτητο να διερευνηθεί διεξοδικά η μετανάστευση και η οικοτοξικότητα αυτών των νέων υλικών και να δημιουργηθεί ένα καλό ρυθμιστικό πλαίσιο, βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία, για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους πριν φτάσουν στην αγορά. Χρειαζόμαστε μια ανοιχτή και διαφανή αλληλεπίδραση με τις εταιρείες που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη υλικών που, εκτός από πιο βιώσιμα, είναι και ασφαλή» λέει ο Αμπάρο Λόπεζ Ρούμπιο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι συγγραφείς είπαν ότι οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που προστέθηκαν σε αυτές τις κομποστοποιήσιμες σακούλες δεν μπορούσαν να εντοπιστούν στη μελέτη, καθώς πολλά πρόσθετα προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αλλά είναι πιθανό να είναι πλαστικοποιητές – ενώσεις που προστίθενται στο πλαστικό για να το κάνουν πιο ευέλικτο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τοξίνες «που έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ρύπων που μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του πληθυσμού».
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!
Πηγή: GREENAGENDA