Μετάλλαξη Όμικρον: Κατάρα ή η ευλογία που ευχόμασταν;
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μετάλλαξη Όμικρον: Κατάρα ή η ευλογία που ευχόμασταν;

Η φράση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου «ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων», συμπυκνώνει την κατάσταση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι μια ημέρα πριν αποχαιρετίσουμε το 2021 στην Ελλάδα.

«Αν και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα, δεν μπορούμε να έχουμε εφησυχασμό», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να υποδεχτούμε το νέο έτος, υπό τη σκία του νέου κύματος της πανδημίας.

Η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων του κορονοϊού και τα νέα «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώνονται, επίσπευσαν την εφαρμογή  των περιοριστικών μέτρων, αλλάζοντας τα σχέδια πολλών ανθρώπων για την Πρωτοχρονιά. Επομένως, ενόψει των τραπεζιών μέσα στις γιορτές, οι ειδικοί συστήνουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι πολίτες.

Τα συχνότερα συμπτώματα της μετάλλαξης Omicron

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο χρόνος επώασης, δηλαδή το διάστημα μεταξύ της έκθεσης στον ιό και την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι βραχύτερος, ενώ η νόσηση διαρκεί λιγότερο.

Διαφορές εντοπίζονται και στην κλινική εικόνα. Πιο συχνά, η Omicron εμφανίζει συμπτώματα όπως η καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος.

Πιο σπάνια, οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά και απώλεια γεύσης και όσφρησης.

«Να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικός ή εργαστηριακός έλεγχος», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Εποχική γρίπη ο κορονοϊός;

Ο Ιωάννης Κιουμής, Πνευμονολόγος και Καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα λέγοντας “Περιμένουμε να δούμε αν η όμικρον είναι η κατάρα που μας βρήκε ή η ευλογία που ευχόμασταν”.

Οι επιστήμονες διατείνονται ότι το 2022, ο ιός θα χάσει την πανδημική του μορφή και θα γίνει πιο εποχικός όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης, εξέλιξη στην οποία θα βοηθήσει, όπως φαίνεται, η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον με την αύξηση της συλλογικής ανοσίας που θα φέρει. Μόνο που οι ειδικοί, παρά την “ανάγνωση” αυτή, εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί ως προς τις εξελίξεις, καθώς δεν έχουν ακόμη επαρκή δεδομένα.

Επιθυμητή εξέλιξη θα ήταν αυτή, που μάλλον διαφαίνεται στη Μ. Βρετανία, με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη όμως, που δείχνει αριθμούς ρεκόρ σε κρούσματα, μικρό αριθμό νοσηλειών και ακόμη χαμηλότερο αριθμό θανάτων. Στην Ελλάδα, βέβαια, όπου η Όμικρον αρχίζει να εξαπλώνεται αργότερα από τη Βρετανία και τις άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης (μόλις αυτήν τη βδομάδα είδαμε την έξαρσή της), δεν έχουμε ακόμη πολλά στοιχεία και οι ειδικοί είναι σε φάση αναμονής. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα έχει αρχίσει να διαφαίνεται και ο αριθμός των νέων νοσηλειών.

Δείτε επίσης: Κορονoϊός: Πόσες μέρες μετά την επαφή με κρούσμα πρέπει να κάνουμε τεστ;

Loading

Play