Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο πιθανό είναι να οφείλεται σε ποντίκια;

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο πιθανό είναι να οφείλεται σε ποντίκια;

Επιστημονικός και υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας, όπως και παγκοσμίως, για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού «Όμικρον».

Η μεταδοτικότητα του στελέχους, τα συμπτώματα που προκαλεί, η εξέλιξη της κλινικής εικόνας της νόσου covid-19, η θεραπεία, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, ο διαγνωστικός έλεγχος, όλα τα στοιχεία που αποκωδικοποιούν σταδιακά οι ειδικοί από τις 11 Νοεμβρίου που ενέσκηψε η μετάλλαξη, θέτουν σε νέα βάση όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα για την επιδημία κορωνοϊού και οδηγούν σε άμεση επικαιροποίηση των μέτρων πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης του διαφαινόμενου νέου κύματος.

Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική θεωρία σχετικά με την προέλευση της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης Όμικρον, δίνει νέα μελέτη από Κινέζους επιστήμονες. Σύμφωνα με αυτή, η μετάλλαξη που “σαρώνει” το τελευταίο διάστημα τον πλανήτη ενδέχεται να οφείλεται σε ποντίκια. Να σημειωθεί ότι η επικρατούσα θεωρία είναι ότι εξελίχθηκε σε ένα άτομο με χρόνια ασθένεια και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η SARS-CoV-2 Omicron περιέχει 45 παραλλαγές

Μια ομάδα από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο υποστηρίζει στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Genetics and Genomics πριν λίγες μέρες, ότι αυτή η σειρά παραλλαγών διαφέρει από τους ιούς που αναπτύχθηκαν σε ανθρώπους ασθενείς, αλλά μοιάζει πολύ με τις παραλλαγές που σχετίζονται με την εξέλιξη του ιού στα κύτταρα ποντικού. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι παραλλαγές δείχνουν ότι ο ιός έχει προσαρμοστεί να μολύνει κύτταρα ποντικού.

Αυτό, πιστεύουν, υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να μεταπήδησε σε ποντίκια από ανθρώπους, στους οποίους συσσώρευσε αυτές τις ασυνήθιστες παραλλαγές πριν επιστρέψει ξανά στους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο πρόγονος της Όμικρον μεταφέρθηκε από τον άνθρωπο στα ποντίκια, συσσώρευσε γρήγορα παραλλαγές που ευνοούσαν τη μόλυνση αυτού του ξενιστή, στη συνέχεια μεταφέρθηκε πίσω στους ανθρώπους, υποδεικνύοντας μια εξελικτική τροχιά μεταξύ των ειδών για το ξέσπασμά της“, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Δείτε επίσης: Kορoνοϊός: Οι 10 πιο χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΕΟΔΥ

Loading