Μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά φαίνονται αναποτελεσματικά

Μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά φαίνονται αναποτελεσματικά

Αν όντως διαπιστωθεί ότι το «οπλοστάσιο» των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι σχετικά ανίσχυρο έναντι της Όμικρον, οι γιατροί θα χάσουν ένα εργαλείο-κλειδί για την αποτροπή της σοβαρής νόσησης.

«Αν η Όμικρον ‘δαγκώνει’ τόσο σκληρά, θα είναι συνταγή καταστροφής», δήλωσε ο ιολόγος Στούαρτ Τέρβιλ του Ινστιτούτου Κίρμπι του Σίδνεϊ.

Σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί για την την Covid-19, φαίνονται να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τις πρώτες εργαστηριακές (όχι κλινικές) μελέτες. Οι αρχικές προδημοσιεύσεις των επιστημόνων αναφέρουν ενδείξεις από τα εργαστηριακά πειράματα τους ότι η Όμικρον είναι ανθεκτική πλήρως ή εν μέρει, απέναντι ουσιαστικά σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, σύμφωνα με το «Nature».

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία, που προετοιμάζονται για το επερχόμενο νέο επιδημικό κύμα κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, πιθανώς να μην μπορούν να «ποντάρουν» στα μονοκλωνικά αντισώματα, τουλάχιστον στον βαθμό που το έκαναν έως τώρα.

Με βάση τις έως τώρα δημοσιεύσεις ερευνητών, μόνο δύο μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον: το sotrovimab της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Vir Biotechnology και της βρετανικής GSK, καθώς και το DXP-604 που τώρα περνάει από κλινικές δοκιμές στην Κίνα και αναπτύχθηκε από τις κινεζικές εταιρείες BeiGene και Singlomics.

Από την άλλη, τα αντιικά χάπια της Pfizer (Paxlovid, ένας συνδυασμός των nirmatrelvir και ritonavir) και της Merck (molnupiravir), τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα, αναμένεται να είναι αρκετά αποτελεσματικά κατά της Όμικρον, καθώς έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Ειδικά το Paxlovid, με βάση την ανακοίνωση της Pfizer στις 14 Δεκεμβρίου, έχει αποτελεσματικότητα 89% στην αποτροπή της νοσηλείας και του θανάτου στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, αρκεί η χορήγηση της θεραπείας να γίνει λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα μονοκλωνικά όσο και τα χάπια είναι μέσα θεραπευτικής παρέμβασης, με συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου με ήπια νόσο, με στόχο την πρόληψη μετάπτωσης σε πιο βαριά κλινική εικόνα.


Δείτε επίσης: Tάκης Παναγιωτόπουλος: «Δεν νοείται να υπάρχουν χώροι με 100% πληρότητα»

Loading