Μία στις πέντε γυναίκες παλεύει με το πρόβλημα της …φαλάκρας!

Μία στις πέντε γυναίκες θα αντιμετωπίσει στη διάρκεια της ζωής της πρόβλημα τριχόπτωσης, γεγονός που επηρεάζει τόσο την αυτοπεποίθηση όσο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές της συναναστροφές.

Συγκεκριμένα, το 42% των γυναικών επηρεάζεται από τέτοιους είδους προβλήματα και σίγουρα από την ανδρογενή αλωπεκία, η οποία είναι πολύ συχνή στο γυναικείο φύλο, και οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από ορμονικούς παράγοντες είτε στην εφηβεία είτε στην εμμηνόπαυση, γιατί τότε παύει να υπάρχει η ευεργετική δράση των οιστρογόνων. Στην εμμηνόπαυση μάλιστα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά αν υπάρχει κληρονομικότητα, γιατί μπορεί να παρουσιαστεί ραγδαία επιδείνωση και το κεφάλι μίας γυναίκας να αδειάσει εντελώς από μαλλιά.

Άλλες αιτίες τριχόπτωσης

Άλλες αιτίες τριχόπτωσης μπορεί να είναι νοσήματα του θυρεοειδούς, το έντονο στρες, ένα τραυματικό γεγονός, ένα μεγάλο χειρουργείο, ή ακόμα και η εγκυμοσύνη, όπου η γυναίκα μπορεί να χάνει ολόκληρες τούφες από το κεφάλι της, ωστόσο το πρόβλημα ξεπερνιέται εντός εξαμήνου.

Επίσης η απώλεια σιδήρου ή φερριτίνης στο αίμα ενδέχεται να προκαλέσουν ζητήματα τριχόπτωσης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουμε δει ότι και η έλλειψη της βιταμίνης D επηρεάζει τα μαλλιά, όπως άλλωστε και όλο το δέρμα.

Ποια είναι η φυσιολογική απώλεια τριχών

Τα μαλλιά μας αναγεννώνται σε καθημερινή βάση, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουμε γύρω στις 80 με 100 τρίχες κάθε μέρα. Όταν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη τότε σίγουρα το θέμα είναι παθολογικό και κάπως ανησυχητικό.