«Άνοιξαν οι πύλες της απόλυτης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα απογευματινά χειρουργεία.
Τα πρώτα 4 χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη στην Θεσσαλονίκη, στο ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου», με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να επισκέπτεται την πόλη.
Στο «Παπαγεωργίου» όπου χειρουργήθηκαν τρεις ασθενείς, επικράτησε ένταση όταν μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εισέβαλαν με πανό σε αίθουσα του νοσοκομείου, όπου πραγματοποιείτο ημερίδα.
Στο νοσοκομείο υπεβλήθη σε αρθροπλαστική γόνατος ασθενής που ήταν στην αναμονή από το 2019, 73χρονη επίσης για αρθοπλαστική, 54χρονος για κοίλη, ενώ στο ΑΧΕΠΑ πραγματοποιήθηκε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο βουβωνοκήλης.
Ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα απογευματινά χειρουργεία.
«Ήταν μία θλιβερή εβδομάδα για το ΕΣΥ, και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αλλά για περίσκεψη, και ανασχετισμό. Άνοιξαν οι πύλες της απόλυτης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Στην πανδημία το δημόσιο σύστημα έδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει. το 40% είναι από ιδιωτικές δαπάνες υγείας, σε μέσο όρο στην ΕΕ. Πλέον όποιος έχει γερό πορτοφόλι, προηγείται των άλλων.
Και στην συνέχεια ο κ. Γιαννάκος προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες: «Αυτή την εβδομάδα συνέβησαν τραγελαφικά πράγματα. Οφείλουμε μια συγγνώμη στους ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής. Κλήθηκαν ασθενείς που περίμεναν να χειρουργηθούν. Και περίμεναν ότι θα είναι δωρεάν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όταν κλήθηκε ένας ασθενής στο Παπαγεωργίου από το 2016 που περίμενε, του είπαν να περάσει από το ταμείο να πληρώσει 1.200 ευρώ. Μια άλλη γυναίκα έπρεπε να πληρώσει για γενικό χειρουργείο 1.200 ευρώ. Είχε 600 ευρώ και ήρθαν συγγενείς προκειμένου να καλύψουν το ποσό. Όταν είδαν από το υπουργείο πως πήγε η πρώτη μέρα, είπαν ότι μόνο η πρώτη μέρα είναι δωρεάν. Οι άλλες μέρες; Εκείνος που έχει χρήματα έχει προτεραιότητα από εκείνον που περιμένει και δεν έχει. Στο Παπαγεωργίου εκκρεμούν 9.000 χειρουργεία και γίνονται 40-50 τον μήνα με βάση τον σχεδιασμό. Να προσλάβουμε προσωπικό και να δώσουμε κίνητρα προσέλκυσης για να μην έχουμε αυτό το νόμιμο αλισβερίσι μεταξύ νοσοκομείων κι ασθενών».
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη – ΑΠΘ: Ναυτικούς πυρσούς, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και κοντάρια βρήκε η ΕΛΑΣ κατά την έφοδο