Πώς θα τελειώσει η πανδημία σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού
Αισιόδοξος είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει τη χρονιά που έχουμε αρχίσει να διανύουμε. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει σύμφωνα με τον επικεφαλής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς να υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα όσον αφορά τον εμβολιασμό, και γενικότερα να γίνεται μια συλλογική προσπάθεια.
Είπε λοιπόν ότι ο κορονοϊός φέτος θα φτάσει στο τέλος του, κάτι με το οποίο συμφωνούν και πολλοί επιστήμονες. Συγκεκρκιμένα, ο Γκεμπρεγεσούς είπε ότι η σοβαρή μορφή της πανδημίας θα τελειώσει, λόγω των θεραπειών και των εμβολίων που κυκλοφορούν.
Μιλώντας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Omicron θα προκαλέσει «τσουνάμι» μολύνσεων σε όλο τον κόσμο.
«Εάν βάλουμε ένα τέλος στις ανισότητες, τότε θα μπει τέλος και στον παγκόσμιο εφιάλτη. Αυτό είναι πιθανό. Καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, πιστεύουμε ότι τελειώσει η κρίση, αρκεί να καταβάλουμε μια συλλογική προσπάθεια».
Παράλληλα ανέφερε ότι πρέπει σε κάθε χώρα να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, αλλά τόνισε πως θα υπάρξουν κι άλλες παραλλαγές αν κάποιες χώρες εξακολουθήσουν να κρατούν εμβόλια.
Ορισμένοι επιστήμονες, βλέποντας το πώς πάει η πανδημία, έχουν εκφράσει την άποψη ότι έχει αρχίσει να έρχεται το τέλος της. Η αύξηση του συλλογικού επιπέδου ανοσίας, η αναμενόμενη διανομή φαρμάκων και οι εμβολιασμοί αποτελούν το τρίπτυχο εξόδου από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.
Τα νέα φάρμακα τα οποία θα βγουν στην αγορά, αποτελούν άλλη μια ελπίδα ότι η πανδημία θα είναι πλέον υπό έλεγχο. Οι γιατροί βέβαια έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να εξαφανιστεί τελείως ο ιός και ότι ο κόσμος θα πρέπει πλέον να μάθει να ζει με αυτόν.
«Η χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς ακόμη και σε γραφεία μπορεί να εφαρμόζεται και τα επόμενα χρόνια», δηλώνει ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, Σον Τρουλόβ.
Δύο από τα μέτρα προστασίας είναι και το συχνό πλύσιμο των χεριών αλλά και η τήρηση αποστάσεων, τα οποία ενδέχεται να ζητούνται και στο μέλλον από τους επιστήμονες προς τον υπόλοιπο κόσμο. Ο επιδημιολόγος εκτιμά, παράλληλα, ότι τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού θα γίνουν ακόμη περισσότερο προσβάσιμα.
Δείτε επίσης: Ρωσία: Εκατοντάδες νεκροί από κορονοϊό και πάνω από 19 χιλάδες οι νέες μολύνσεις
- Νέα Αριστερά: Λαϊκό μέτωπο κατά της κυριαρχίας της δεξιάς
- Απόλυση του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου
- Εκλογές ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις καλεί τους Αμερικανούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα
- Ακύρωση υποχρεώσεων της βασίλισσας Καμίλας λόγω αναπνευστικής λοίμωξης
- Άρης: Στρατηγική και αποφασιστικότητα ενόψει Βαλένθια