Μήπως είστε βρουξιστές και δεν το γνωρίζετε;

Μήπως είστε βρουξιστές και δεν το γνωρίζετε;

Επιμέλεια: Τάνια Η. Μαντουβάλου

Αν ο οδοντογιατρός σας πει ότι τρίζετε ή σφίγγετε  τα δόντια σας, κατά τη διάρκεια του ύπνου και θα πρέπει να βάλετε «μασελάκια», μην τρομάζετε. Είναι μία συνήθεια που παρουσιάζεται σε  ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, κάποιες φορές ακόμα και κατά τη  διάρκεια της ημέρας. Οι γιατροί το λένε βρυγμό ή βρουξισμό.

Σύμφωνα με τον οδοντίατρο Νίκο Καραπάνο, συχνά οι ασθενείς αναγνωρίζουν το πρόβλημα είτε διότι το αντιλαμβάνονται την ώρα που σφίγγουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε από το θόρυβο που κάνει το τρίξιμο των δοντιών τους,  κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρ’όλα αυτά έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 80% των επεισοδίων βρουξισμού δεν προκαλούν ήχο. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να μην γνωρίζει ότι είναι βρουξιστές. Ειδικά όσοι κοιμούνται μόνοι τους. «Ένα άλλο σημάδι ενδεικτικό του βρουξισμού είναι οι χαρακτηριστικές αποτριβές στις κοπτικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών, κάτι το οποίο το εντοπίζουμε οι οδοντίατροι  κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης», εξηγεί ο κ. Καραπάνος.

Το στρες προκαλεί βρυγμό κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας

Παλιότερα επικρατούσε η άποψη ότι η «κακή» σύγκληση των δοντιών αύξανε τις πιθανότητες,  κάτι το οποίο δεν τεκμηριώνεται από τις σύγχρονες μελέτες.  «Οι πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο βρυγμός σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου, καθώς και με δυσκολίες αναπνοής, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Άτομα με διαταραχές άγχους ή απλώς αγχώδη και έντονο τρόπο ζωής διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν βρυγμό. Σε κατηγορία υψηλού κινδύνου ανήκουν επίσης άτομα με κατάθλιψη, καπνιστές ή χρήστες ουσιών Το στρες πάντως προκαλεί βρυγμό κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι  τη νύχτα».

Πώς θα το καταλάβετε

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα βρουξισμού είναι : Πονοκέφαλοι (κυρίως μετά το πρωινό ξύπνημα), πόνος στην περιοχή του αυτιού, μυικοί πόνοι ή πιάσιμο στην περιοχή του προσώπου, στους κροτάφους,  στον αυχένα ή και στους ώμους, πόνος κατά τη μάσηση, δυσκολία διάνοιξης του στόματος, ενοχλήσεις ή και ήχοι στην περιοχή της κροταφογναθικής διάρθρωσης, ήχοι από το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, ρωγμές και κατάγματα σε δόντια, εμφράξεις και οδοντιατρικές εργασίες, ευαισθησία στα δόντια, εντυπώματα στα πλάγια της γλώσσας.

Θεραπεία

Σύμφωνα με τον κ. Καραπάνο, ο βρυγμός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας αντιμετωπίζεται κυρίως με αλλαγή συμπεριφοράς. «Ο ασθενής μαθαίνει να αντιλαμβάνεται τη στιγμή που σφίγγει τα δόντια του και τότε συνειδητά σταματάει το βρυγμό και φροντίζει να χαλαρώνει τη γνάθο του και να κρατά τα δόντια στην κανονική τους θέση. Όσον αφορά τον νυχτερινό βρυγμό αντιμετωπίζεται με ειδικό νάρθηκα από σκληρό ακρυλικό, τον οποίο ο ασθενής φοράει κατά τη διάρκεια του ύπνου».  Οι γιατροί επίσης συστήνουν μεταξύ άλλων: αποφυγή μάσησης τσίχλας και σκληρών τροφών και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading