Μισοκινησία: Μια άγνωστη ψυχική πάθηση που προκαλεί αναστάτωση

Μισοκινησία: Μια άγνωστη ψυχική πάθηση που προκαλεί αναστάτωση

Ανακαλύψτε την μισοκινησία, μια ψυχική κατάσταση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις κινήσεις άλλων. Όταν παρατηρεί κανείς τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των άλλων, όπως το κούνημα των δαχτύλων ή το νευρικό χτύπημα του ποδιού, οι αντιδράσεις που προκύπτουν μπορούν να είναι εξαιρετικά έντονες και συναισθηματικές. Όπως επισημαίνει μία ανώνυμη ασθενής, νιώθει την επιθυμία να κόψει τα δάχτυλα αυτού που χτυπά στο γραφείο. Είναι γνωστό ότι η μισοκινησία αποτελεί μια ψυχική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει έντονη αηδία ή οργή, όταν οι πάσχοντες εκτίθενται σε νευρικές κινήσεις άλλων. Μια πρόσφατη καναδική μελέτη, όπως αναφέρει το BBC, δείχνει ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους μπορεί να νιώθει παρόμοια συναισθήματα.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLoS ONE παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τη μισοκινησία, με συμμετοχή 21 ατόμων σε μια ομάδα υποστήριξης. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα νευρικά κουνήματα των ποδιών και των χεριών είναι τα κυριότερα ερεθίσματα που προκαλούν τις αντιδράσεις αυτές. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα άτομα αυτά συχνά πάσχουν ταυτόχρονα και από μισοφωνία, μια απέχθεια για ήχους όπως βαριές ανάσες ή θορύβους κατά τη διάρκεια του φαγητού. Η κλινική ψυχολόγος Τζέιν Γκρέγκορι, που μελετά αυτές τις παθήσεις, αναφέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να βιώνουν βίαιες σκέψεις και εικόνες, αν και δεν είναι φυσικά θυμωμένοι.

Η μισοκινησία έχει διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Ορισμένα άτομα νιώθουν εκνευρισμό χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητά τους, ενώ άλλα βιώνουν τόσο έντονες αντιδράσεις που αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή τους. Κάποιοι από τους πελάτες της Γκρέγκορι έχουν υποφέρει για χρόνια χωρίς να γνωρίζουν την αιτία των συμπτωμάτων τους. Η Άντρια, 62 ετών, θυμάται ότι πάσχει από μισοκινησία από τα 13 της χρόνια, έχοντας απομονωθεί κοινωνικά για να αποφύγει τις αναστάτωσες καταστάσεις.

Αν και τα αίτια της μισοκινησίας παραμένουν ασαφή, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλονται σε υπερδραστήρια ένστικτα αναγνώρισης απειλών. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες προτιμούν να αποφεύγουν την επαφή με ανθρώπους ή να μην παρακολουθούν άλλες νευρικές κινήσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play