Μονοκλωνικά αντισώματα: 11 αιτήματα έχουν εγκριθεί και 6 ασθενείς τα έχουν λάβει (vid)

O γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος μίλησε για την χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Έντεκα αιτήματα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων έχουν εγκριθεί από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή από την Παρασκευή, που άνοιξε η πλατφόρμα διάθεσής τους.

Οι έξι πρώτοι ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία τους, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Πρόκειται για δύο ασθενείς από το νοσοκομείο Σωτηρία, δύο από το Πανεπιστημιακό της Λάρισας και δύο από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Η Ελλάδα είχε παραγγείλει 2.000 δόσεις από μονοκλωνικά αντισώματα. Βρίσκονται ήδη σε δέκα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα για όλους τους ασθενείς που είναι θετικοί στον Covid-19.

Ο γιατρός τους, μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, να αιτηθεί τη χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος, το νοσοκομείο θα καλέσει τον ασθενή και θα γίνει η έγχυση, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μέσα σε μια ή δυο ημέρες.

Όπως είπε ο κ.Κωτσιόπουλος «αυτό που θα θέλαμε να δούμε τις επόμενες μέρες, είναι περισσότερα αιτήματα από τους γιατρούς που έχουν αυτές τις ευπαθείς ομάδες. Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερωθούν περισσότερο. Μπορούν να κάνουν εύκολα την αίτηση και εμείς ως υπουργείο Υγείας έχουμε τη δυνατότητα να χορηγήσουμε αυξημένες δόσεις στον πληθυσμό».

Παράλληλα τόνισε πως τα μονοκλωνικά χορηγούνται σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 12 ετών, που ανήκουν στις παρακάτω ευπαθείς ομάδες:

  • Ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα που είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, Νεφρική́ ανεπάρκεια.
  • Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή́ κάθαρση.
  • Ασθενείς με Κυστική́ Ίνωση.
  • Καρκινοπαθείς σε αγωγή(χημειοθεραπείες- ακτινοβολίες κλπ).
  • Ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια.

Οπότε όσοι γνωρίζουν τα προβλήματα της υγείας τους οφείλουν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, στην περίπτωση που έχουν ελεγχθεί με PCR και έχουν βγει θετικοί στο κορονοϊό και στην συνέχεια ο γιατρός αμέσως μπορεί να κάνει την αίτηση για τη χορήγηση των μονοκλωνικών.

Δείτε επίσης: Γεωργαντάς: Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί αγγίζουν τα επίπεδα Μαρτίου (vid)