Μόσιαλος για Όμικρον: Έχουμε καλές ενδείξεις – Σε 10-15 ημέρες τα ασφαλή κλινικά δεδομένα»

O καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE μίλησε για τα μέχρι τώρα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον

Ο καθηγητής στον ΣΚΑΙ τόνισε πως όπως υποστηρίζει η Pfizer, με τρεις δόσεις φαίνεται να εξουδετερώνεται η νέα μετάλλαξη αλλά τα στοιχεία αυτά όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν και με κλινικά δεδομένα, τόνισε ο καθηγητής. Μάλιστα, σε περίπτωση που η παραλλαγή Όμικρον επικρατήσει θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως να φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο, είναι άγνωστο το πως θα συμπεριφερθεί ο ιός και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Σημείωσε πως καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση. «Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα.»

Υπογράμμισε πως ο ιός είναι απρόβλεπτος. «Ο ιός δεν στριμώχνεται, μεταδίδεται από τους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς. Ο μισός πλανήτης δεν είναι εμβολιασμένος. Δεν ξέρουμε, επομένως, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ιού. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι, αν όντως είναι πιο εξασθενημένος, θα πάρουμε μια ανάσα. Ξέρουμε, επίσης, ότι ακόμα και αυτή τη μορφή μάλλον θα την πιάνουν τα εμβόλια. Όταν στριμωχτεί περισσότερο ο ιός, θεωρητικά, θα αποφασίσει να εξασθενήσει, αλλά μπορεί να πάει και προς πιο σοβαρή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε πιο ήπιες εξελίξεις

«Ο συνδυασμός εμβολίων λειτουργεί εξαιρετικά προστατευτικά», επεσήμανε.

Δείτε επίσης: Αναζητώντας την προέλευση του καρκίνου: Kύτταρα με barcode, μια πολλά υποσχόμενη ιατρική τεχνική