Μόσιαλος: «Θα έπρεπε να έχει έρθει πρώτα κάποιο θετικό μέτρο παρότρυνσης εμβολιασμού των άνω των 60, όπως δόθηκε στους νέους»

Μόσιαλος: «Θα έπρεπε να έχει έρθει πρώτα κάποιο θετικό μέτρο παρότρυνσης εμβολιασμού των άνω των 60, όπως δόθηκε στους νέους»

“Αν είχα ένα παιδί 6 ετών θα το εμβολίαζα χωρίς δεύτερη σκέψη» τονίζει ο καθηγητής – Αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα κατά της Όμικρον

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μίλησε μέσα από τον φακό της εκπομπής «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» με τη Νίκη Λυμπεράκη, που προβλήθηκε χθες βράδυ στο MEGA επισημαίνοντας ότι τα «τα φάρμακα θα είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά απέναντι και στην Όμικρον», ωστόσο όπως είπε «δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες».

Αν είχα ένα παιδί 6 ετών θα το εμβολίαζα χωρίς δεύτερη σκέψη», είπε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ενώ αναφέρθηκε και στην απειλή της παραλλαγής Όμικρον, η οποία αποκωδικοποιείται καλύτερα όσο περνάει ο καιρός, αλλά και στα διαφορετικά μηνύματα που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το θέμα του κοροναϊού, για τα οποία τόνισε ότι «κρατάνε πίσω τον κόσμο από το να πάει να εμβολιαστεί».

Πιο μολυσματική από την Δέλτα η Όμικρον


Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά στη νέα παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με την Δέλτα, ο καθηγητής είπε ότι: «Τα δεδομένα γίνονται πιο σαφή καθώς περνάει ο καιρός και φαίνεται ότι η Όμικρον είναι πιο μολυσματική σε σχέση με την Δέλτα».

Για την εμβολιαστική κάλυψη ανέφερε ότι γίνονται πειραματικές μελέτες και τόνισε ότι «θα ξέρουμε σε δύο εβδομάδες αν τα εμβόλια καλύπτουν την Όμικρον. Αν δεν την καλύπτουν, πάμε σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο». Επίσης συμπλήρωσε ότι: «Δεν ξέρουμε πως στο μέλλον θα συμπεριφερθεί ο ιός. Μέχρι τώρα ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επικίνδυνος. Αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική και πιο ήπια, θα είναι κάτι καινούριο».

Τα νέα δεδομένα της Όμικρον


Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή «υπάρχει μικρότερο ιικό φορτίο στους εμβολιασμένους και ο ιός παραμένει για μικρότερο χρονικό διάστημα», είπε και εξήγησε ότι «όσο ο ιός έχει ευχέρεια κυκλοφορίας, αυτό σημαίνει ότι δεν συμπιέζεται και μπορεί να πάει η μετάλλαξη του, προς διάφορες κατευθύνσεις»

Παράλληλα και σε ότι αφορά πάντα στη νέα παραλλαγή, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τόνισε ότι δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο, ενώ συνέστησε στους λειτουργούς της δημόσιας υγείας να επεξεργάζονται ψύχραιμα τα δεδομένα.

Ολοκληρώνοντας, σημπλήρωσε ότι τα «τα φάρμακα θα είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά απέναντι και στην Όμικρον», ωστόσο όπως είπε «δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες».

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό


Όπως διευκρινίζει ο καθηγητή, ακόμη δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά, αν ο εμβολιασμός προστατεύει από τη σοβαρή λοίμωξη κατά της Όμικρον στους άνω των 60. Κι’ αυτό διότι, όπως εξήγησε «δεν έχουμε δει ακόμα τη μαζική προσέλευση που θα περιμέναμε από τους ηλικιωμένους. Έχει έρθει το 1/10 όσων θα έπρεπε να έχουν κάνει το εμβόλιο στις ηλικίες άνω των 60. Θα δούμε τι θα γίνει στη δεύτερη εβδομάδα μετά το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού».

«Περιμένω μαζική συμμετοχή 2-3 εβδομάδες πριν την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου του προστίμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60», πρόσθεσε.

Η πρόταση για μια εθνική συναινετική επιτροπή


Σε ότι αφορά στα διαφορετικά μηνύματα που εκπέμπονται σε σχέση με τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι θα προστιμούσε να έχει επιδιωχθεί μια διακομματική συμμετοχή στον τομέα αυτό. Να συμφωνήσουν δηλαδή τα κόμματα σε μια «εθνική συναινετική επιτροπή εμβολιασμού, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουν κοινά μηνύματα». Αυτό που συμβαίνει τώρα, ήτοι, τα διαφορετικά μηνύματα που εκπέμπονται και τα μπρος πισω στα μέτρα και την επικοινωνία «κρατάνε πίσω τον κόσμο από το να πάει στο εμβολιαστικό κέντρο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στην επιβολή του προστίμου, ο κ. Μόσιαλος, επεσήμανε ότι: «Θα έπρεπε να έχει έρθει πρώτα κάποιο θετικό μέτρο παρότρυνσης εμβολιασμού των άνω των 60, όπως η μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη για ένα χρονικό διάστημα. Ένα κίνητρο όπως δόθηκε στους νέους. Πρέπει να κάνεις πρώτα θετική κίνηση και μετά να πας στο υποχρεωτικό μέτρο».

Ωστόσο, όπως είπε «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Χωρίς υποχρεωτικό εμβολιασμό των ηλικιωμένων, θα βάλουμε δύσκολα ηθικά διλήμματα στους γιατρούς μας».

Εμβόλιο και παιδιά


Σε ότι αφορά στο θέμα του εμβολίου στα παιδιά, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός προς όσους διαφωνούν και προκειμένου να γίνει ακόμα πιο σαφής είπε: «Αν είχα ένα παιδί 6 ετών θα το εμβολίαζα χωρίς δεύτερη σκέψη». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «τα παιδιά 5 με 11 χρονών κάνουν το 1/3 της δόσης σε σύγκριση με τα παιδιά 12 με 18, ενώ η πιθανότητα να κάνει παρενέργειες αυτό το εμβόλιο είναι σχεδόν μηδαμινή».

Αναφορικά με τις παρενέργειες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από μελέτες για το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «ξέρουμε ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα μυοκαρδίτιδας στα παιδιά, η οποία είναι ιάσιμη σε λίγες μέρες στη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και ανατάσσεται με πολύ απλό τρόπο χωρίς να αφήνει άλλα προβλήματα».

Αντιθέτως όπως συμπλήρωσε «ο κοροναϊός προκαλεί μυοκαρδίτιδα πολύ πιο συχνά και έχει πολύ πιο δυσμενή και μακροχρόνια επίπτωση».

Τέλος, σημείωσε ότι η πιθανότητα να νοσηλευτεί ένα παιδί είναι πολύ μικρή, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανεμβολίαστα παιδιά λέγοντας ότι: « έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν από τα εμβολιασμένα».

Δείτε επίσης: Μόσιαλος: «Οι περισσότεροι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο δεν είναι αρνητές ή ψεκασμένοι» (pic & vid)

Loading

Play