Μόσιαλος: «Τι γνωρίζουμε για τις περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά»

Μόσιαλος: «Τι γνωρίζουμε για τις περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά»

Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας καθώς μετά τη Βρετανία εντοπίστηκαν σε ακόμη 4 χώρες της Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών.

Έντονο προβληματισμό και πλούσια σεναριολογία έχουν προκαλέσει οι αυξανόμενες περιπτώσεις της σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά. Σύμφωνα με το ECDC, έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα σε Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ ορισμένοι φορείς της νόσου παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών.

Αναλύοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, δηλώνει ότι μία από τις πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλεί την ασθένεια και βρίσκεται υπό διερεύνηση είναι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί.

«Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια. Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού» γράφει, ειδικότερα, ο καθηγητής σε νέα ανάρτησή του στο Facebook.

«Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών» προσθέτει.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο κ.Μόσιαλος ξεκαθαρίζει το εξής: «Οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι αβάσιμοι».

«Οι χρονικές και γεωγραφικές πληροφορίες των περιπτώσεων, καθώς και οι επαφές τους θα πρέπει να εξετάζονται. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές για SARS-CoV-2 ή/και αδενοϊό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό τυχόν πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις που τα συμπτώματα ταιριάζουν με την ηπατίτιδα. Ταυτόχρονα οι γονείς ας είναι προσεκτικοί για ιδιότυπες αντιδράσεις – συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου. Εάν διαπιστώσουν περίεργα συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσουν με το παιδίατρο των παιδιών τους».

Δείτε την ανάρτηση του καθηγητής του LSE:

Τι επισημαίνει ο ΕΟΔΥ

Αναλυτικά, στην έγγραφη αναφορά που εξέδωσε τη Μεγ. Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, αναφέρονται τα εξής:

«Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία, που στη Βρετανία καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας. Επιπλέον, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δεν υπάρχει αύξηση της ηπατίτιδας στα παιδιά.

Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί:

έως πέντε (5) περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία,
τρία (3) επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και
τέσσερα (4) περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία (3) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος».
Κρούσματα ηπατίτιδας όμως, έχουν καταγραφεί και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, «υπάρχουν αναφορές για εννέα (9) κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.

Δείτε επίσης: ΕΟΦ: Ποιο είναι το σιρόπι για τον βήχα που ανακαλείται

Loading

Play