Mpox: Η ταχεία εξέλιξη του νέου στελέχους ανησυχεί τους επιστήμονες που εργάζονται χωρίς επαρκή δεδομένα

Mpox: Η ταχεία εξέλιξη του νέου στελέχους ανησυχεί τους επιστήμονες που εργάζονται χωρίς επαρκή δεδομένα

Επιστήμονες που μελετούν το νέο στέλεχος της mpox, το οποίο έχει επεκταθεί πέρα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, επισημαίνουν ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτερα από ότι είχε προβλεφθεί, συχνά σε περιοχές όπου οι ειδικοί δεν έχουν τη χρηματοδότηση ή τον απαραίτητο εξοπλισμό για να παρακολουθήσουν την κατάσταση αποτελεσματικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι σχετικά με τον ίδιο τον ιό, τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί, καθώς και τους τρόπους μετάδοσής του, γεγονός που περιπλέκει την αντίδραση στις απειλές που συνδέονται με αυτόν, σύμφωνα με έξι επιστήμονες από την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες που μίλησαν στο Ρόιτερς.

Η mpox, πρώην γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας σε τμήματα της Αφρικής από το 1970, ωστόσο δεν είχε προσελκύσει διεθνή προσοχή μέχρι την εμφάνιση του 2022, γεγονός που οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία. Αυτή η κατάσταση ανακλήθηκε 10 μήνες αργότερα.

Το νέο στέλεχος του ιού, γνωστό ως clade 1b, έχει ξανά προσελκύσει παγκόσμια προσοχή, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύσσει νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Το στέλεχος αυτό είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή του clade 1, που μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα και ήταν ενδημικό στο Κονγκό για πολλές δεκαετίες. Η mpox προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μπορεί να εκδηλώσει δερματικά εξανθήματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η κατάσταση στο Κονγκό είναι ανησυχητική, με περισσότερα από 18.000 ύποπτα κρούσματα mpox των στελεχών clade 1 και clade 1b και 615 θανάτους φέτος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Επίσης, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 222 επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους clade 1b σε τέσσερις αφρικανικές χώρες, καθώς και από ένα κρούσμα στη Σουηδία και την Ταϊλάνδη, σε άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Αφρική.

«Ανησυχώ ότι στην Αφρική δουλεύουμε στα τυφλά», δήλωσε ο δρ. Ντίμι Ογκόινα, ειδικός στις μεταδοτικές νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δέλτα του Νίγηρα στη Νιγηρία και πρόεδρος της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την mpox. Ο ίδιος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου το 2017 σχετικά με την πιθανή σεξουαλική μετάδοση της mpox, κάτι που σήμερα επιβεβαιώνεται.

«Δεν κατανοούμε καλά το ξέσπασμα της νόσου που αντιμετωπίζουμε και, αν δεν το κατανοήσουμε πλήρως, θα δυσκολευτούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα όσον αφορά τη δυναμική μετάδοσης, τη σοβαρότητα της νόσου και τους παράγοντες που ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο», δήλωσε ο Ογκόινα. «Ανησυχώ επίσης για το γεγονός ότι ο ιός φαίνεται να μεταλλάσσεται και να παράγει νέα στελέχη» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι το στέλεχος clade 2b στη Νιγηρία χρειάστηκε πέντε χρόνια ή και περισσότερο για να εξελιχθεί αρκετά ώστε να διαδοθεί μεταξύ των ανθρώπων, προκαλώντας το ξέσπασμα του 2022, ενώ το στέλεχος clade 1b κατάφερε να κάνει το ίδιο σε λιγότερο από ένα χρόνο.

©

Loading

Play