Νέες αποκαλύψεις για τις μυστηριώδεις περιοχές πρωτεϊνών που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ

Νέες αποκαλύψεις για τις μυστηριώδεις περιοχές πρωτεϊνών που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ

Ανακαλύψεις σχετικά με τις πρωτεΐνες που ευθύνονται για το Αλτσχάιμερ ανοίγουν δρόμους στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει φως σε άγνωστες περιοχές των παθολογικών αμυλοειδών ινιδίων, που σχετίζονται με την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά αποτελέσματα που ανοίγουν νέες προοπτικές στην ανακάλυψη φαρμάκων κατά της νόσου. Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Ζαχαρία Φαίδων Μπροτζάκη από το ΕΚΕΒΕ Φλέμινγκ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό αμυλοειδών ινιδίων, με κύριο εκπρόσωπο την πρωτεΐνη Αβ42, η οποία συσσωρεύεται κυρίως στον εγκεφαλικό φλοιό και στην περιοχή του ιππόκαμπου. Αυτές οι εναποθέσεις προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη νευρολογική λειτουργία, όπως η καταστροφή νευρώνων και η υπολειτουργία των συνάψεων, επηρεάζοντας την μνήμη και τη διαδικασία της μάθησης.

Η μελέτη προσδιόρισε μια καινοτόμο μεθοδολογία που συνδυάζει δεδομένα κρυοηλεκτρονικής μικροσκοπίας με υπολογιστικές προσομοιώσεις, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τη δομή των μυστηριωδών περιοχών των ινιδίων. Η έρευνα αυτή μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν τις πιο αδιάλυτες μορφές των αμυλοειδών.

Η ομάδα των ερευνητών σχεδιάζει να επεκτείνει τη μελέτη και σε άλλες πρωτεΐνες που σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, προκειμένου να βρει πιθανές θεραπείες για το Αλτσχάιμερ αλλά και το Πάρκινσον.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play