Νέες Ελπίδες για τον Καρκίνο του Πνεύμονα: Δοκιμές Εμβολίου mRNA Υπόσχονται Θεραπευτικές Δράσεις

Ελπίδες στην ανθρωπότητα γέννησε η είδηση για τις πρώτες δοκιμές σε ασθενείς ενός εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.

Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116, στοχεύει στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και ταυτόχρονα στην πρόληψη της επανεμφάνισής τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά αυτά κύτταρα. Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία mRNA έχει προσφέρει σημαντική πλατφόρμα για την επίλυση ορισμένων τεχνικών δυσκολιών που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η πρόοδος της τεχνολογίας mRNA εμβολίων κατά της COVID-19 έχει δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη θεραπευτικών εμβολίων για τον καρκίνο. Προς το παρόν, αναπτύσσονται δύο βασικές κατηγορίες mRNA εμβολίων για τον καρκίνο.

Η πρόσφατη δημοσιότητα σχετικά με την ένταξη του πρώτου ασθενούς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή mRNA εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιθανές θεραπευτικές δράσεις αυτών των εμβολίων στον καρκίνο.

Ο Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας εξηγεί ότι η πρώτη κατηγορία αφορά εξατομικευμένα εμβόλια που αναπτύσσονται ειδικά για τα καρκινικά νεοαντιγόνα κάθε ασθενούς, μετά από βιοψία και ανάλυση του γονιδιώματος. Η δεύτερη κατηγορία αφορά mRNA εμβόλια για συχνές μεταλλάξεις που μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση, χρήσιμα για όλους τους ασθενείς στους οποίους εντοπίζεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Το εμβόλιο ΒΝΤ116 ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και δοκιμάζεται σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Περιέχει mRNA που παράγει 6 διαφορετικά νεοαντιγόνα, και δοκιμάζεται σε μελέτη φάσης Ι για την εκτίμηση της ασφάλειας και της κλινικής αποτελεσματικότητάς του. Η μελέτη θα περιλάβει 130 ασθενείς σε 6 διαφορετικές ομάδες.

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τους πρώτους 20 ασθενείς με μεταστατική νόσο. Σε αυτή την ομάδα, το εμβόλιο ΒΝΤ116 χορηγήθηκε με χημειοθεραπεία και παρατηρήθηκαν σημαντικά καλύτερα κλινικά αποτελέσματα, χωρίς ιδιαίτερη αύξηση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Επιπλέον, δοκιμάζονται άλλα mRNA εμβόλια για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως το εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA V940 (mRNA-4157), το οποίο περιέχει μέχρι 34 διαφορετικά νεοαντιγόνα και δοκιμάζεται σε συνδυασμό με τον αντι-PD1 παράγοντα πεμπρολιζουμάμπη.

©

Loading