Νίκος Καπραβέλος: «Ο ιός μας έχει ξεγελάσει όλους»

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη μίλησε για τις εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας

«Ο κορονοϊός μας έχει ξεγελάσει όλους, έχει αλλάξει την εικόνα, παρακάμπτει και τα εμβόλια άρα η ανοσία πλέον απομακρύνεται, βλέπουμε ότι οι παραλλαγές απαιτούν νέα εμβόλια, επομένως η ανοσία αγέλης δεν είναι εφικτή στο άμεσο διάστημα και οι μεταλλάξεις θα είναι συνεχώς μπροστά μας», είπε ο Νίκος Καπραβέλος στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Παράλληλα τόνισε πως «μέσα στο 4ο κύμα μας προέκυψε η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, το αποτύπωμα της οποίας έχει αρχίσει και φαίνεται ήδη. Οι πρώτοι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν ήδη την πόρτα της εντατικής, έχουμε και διασωληνωμένους αλλά και τα μηνύματα που παίρνουμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι στο κατακόκκινο, καταγράφοντας ρεκόρ κρουσμάτων, είναι ότι δίνει νοσηρότητα και θανάτους».

Ακόμη υπενθύμισε τις συστάσεις του ΠΟΥ: «προσέξτε, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα» αλλά πρόσθεσε πως:

«Όμως εμείς από την άλλη διαθέτουμε καλύτερα όπλα όπως τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται στις πρώτες ημέρες για να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου και παράλληλα υπάρχουν 50 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με νέα πολυδύναμα εμβόλια που θα πιάνουν και τις μεταλλάξεις.»

Για αυτό και «στο επόμενο κύμα που θα χτυπήσει πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να είναι ηπιότερο», τονίζει ο κ. Καπραβέλος, λέγοντας πως «αυτό που χρειάζεται να ειπωθεί ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αισιοδοξούμε χωρίς αντικειμενικά δεδομένα. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί βλέπουμε να μην τελειώνει η Δέλτα, η Όμικρον ακόμα δεν έχει αφήσει το αποτύπωμά της, οι κλίνες είναι γεμάτες από βαρύτατα περιστατικά και δυστυχώς ο Ιανουάριος θα κλείσει με περισσότερους από 2000 νεκρούς, άρα δεν έχουμε φτάσει σε σημείο ύφεσης, με αποτέλεσμα η ανησυχία μας να είναι μεγάλη».

Δείτε επίσης: Σαρηγιάννης: Νέα μετάλλαξη σχετική με την «Όμικρον» – Φαίνεται πιο μεταδοτική