Νίκος Τζανάκης για νέα μέτρα «Φαίνεται πως ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν πρόκειται για το καλό του» (vid)

O καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε εχθές ο πρωθυπουργός με το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Ο καθηγητής είπε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» αρχικά για την πορεία της πανδημίας το τελευταίο διάστημα σε συνάρτηση με τα νέα μέτρα: «Το Νοέμβριο είχαμε 2.145 θανάτους. Από αυτούς τους θανάτους, οι 1.785 ήταν θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Αν πάμε πάνω από την ηλικία των 60 ετών προσεγγίζουν το 91%. Εννέα στους 10 ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται και διασωληνώνονται ή πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Από αυτούς, το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι άνθρωποι εμβολιαστούν στο 100% ή κοντά στο 99% οι θάνατοι θα πέσουν 7 με 8 φορές» ενώ σχετικά με τα νέα μέτρα:

«Νομίζω ότι θα έπρεπε αυτή η απόφαση να είχε παρθεί πιο νωρίς, αλλά η εξίσωση αυτή είναι πολύ δύσκολη. Φαίνεται πως ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του. Είναι δύσκολη απόφαση, όμως πρέπει να στηριχτεί από όλες τις κοινωνικές ομάδες».

O κ. Τζανάκης σημείωσε επίσης πως το ΕΣΥ είναι πιεσμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μη Covid περιστατικά όπως για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο:

«Αυτοί οι άνθρωποι απασχολούν το υγειονομικό σύστημα, το κάνουν μονοθεματικό, και άνθρωποι που έχουν προβλήματα όπως καρκίνο ή  για επείγουσα διαχείριση μίας σοβαρής νόσου, περιμένουν στην ουρά. Το υγειονομικόσύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή στον χρόνο που πρέπει, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να έχουν πρόβλημα χρόνιων νοσημάτων και να μη βρίσκουν λύση αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα είναι ανήθικο έως ένα σημείο».

Δείτε επίσης: Kατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 o Μόσιαλος: Ένα θετικό κίνητρο θα ήταν καλύτερο