Νότια Αφρική: «Όχι» στο εμβόλιο Sputnik υπό τον φόβο αύξησης του κινδύνου μετάδοσης του HIV

Η Νότια Αφρική έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη αφρικανική χώρα από την πανδημία

Η Νότια Αφρική, η οποία αντιμετώπισε δυσκολίες στην διασφάλιση αρκετών δόσεων από εμβόλια κατά του κορονοϊού για να καλύψει τα 59 εκατομμύρια των κατοίκων της, απέρριψε σήμερα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, σύμφωνα με την υπηρεσία φαρμάκων Sahpra.

«Η χρήση του εμβολίου Sputnik V στη Νότια Αφρική, όπου είναι αυξημένα τα κρούσματα HIV, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV μεταξύ των εμβολιασμένων ανδρών» τόνισε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η ρυθμιστική αρχή υπογράμμισε ότι το εμβόλιο Sputnik V φέρει ένα συστατικό αδενοΐου (Ad5), το οποιο «έχει προκαλέσει ανησυχίες σε έρευνες που έχουν γίνει για την ασφάλειά του σε πληθυσμούς οι οποίοι έχουν κίνδυνο να προσβληθούν από HIV». 

Η Νότια Αφρική έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη αφρικανική χώρα από την πανδημία και μέχρι σήμερα μετρά 2,9 εκατομμύρια κρούσματα και 88.600 θανάτους. Μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Η Νότια Αφρική μετρά επίσης τον και μεγαλύτερο αριθμό φορέων του HIV στον κόσμο.

Σήμερα στη χώρα χρησιμοποιούνται τα εμβόλια των εταιριών Johnson & Johnson και Pfizer/BioNTech., με το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, να έχει επίσης εγκριθεί.

Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει πάρει επισήμως το «πράσινο φως» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως χρησιμοποιείται σε τουλάχιστον 45 χώρες.

Δείτε επίσης: Η εταιρεία Valneva ανακοίνωσε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το υποψήφιο εμβόλιό της

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr