Στην ανεκτίμητη αξία των εμβολίων αναφέρεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου 2025). Η εμβολιαστική κόπωση που παρατηρείται μετά την πανδημία έχει οδηγήσει σε σημαντική υστέρηση στην εμβολιαστική κάλυψη, που ενέχει σοβαρό κίνδυνο επανεμφάνισης «ξεχασμένων» νοσημάτων.
Αναφέρεται στις πρόσφατες εξάρσεις ιλαράς και κοκκύτη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα απαιτούν συνεργασίες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση.
Οι εμβολιασμοί, τεκμηριωμένα, προστατεύουν την υγεία, την ευημερία και την παραγωγικότητα, όταν εφαρμόζονται με συνέπεια και συνοχή, τονίζει ο ΣΦΕΕ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), από το 1974 μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί έχουν σώσει τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές. Η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος για παιδιά-εφήβους στην Ελλάδα μπορεί να αποτρέψει ετησίως σχεδόν 289.000 κρούσματα, 266 θανάτους και την απώλεια 7.470 ετών ζωής.
Σημαντικά οφέλη παρουσιάζει και ο εμβολιασμός ενηλίκων. Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικών της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο εμβολιασμός μπορεί να επιστρέψει στην κοινωνία έως και δεκαεννέα φορές την αρχική επένδυση, παρέχοντας προστασία και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Η εξέλιξη του τομέα των εμβολίων δημιουργεί νέα ορόσημα, καθώς τα εμβόλια αποκτούν θεραπευτικό χαρακτήρα, τονίζει ο ΣΦΕΕ. Προσθέτει ότι ο εμβολιασμός είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής Υγείας και της υγιούς διαβίωσης, επενδύοντας στον άνθρωπο και την κοινωνία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες και διαχρονικές συμμαχίες με στόχο την θεσμοθέτηση εμβολιαστικών στόχων, τη συνεχή ενημέρωση του πληθυσμού και τη συνεπή καταγραφή εμβολιασμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ