Ο διαβήτης προκαλεί άγχος λόγω του κινδύνου επιπλοκών, απαιτώντας προληπτική φροντίδα και ενημέρωση. Άγχος και στρες προκαλεί ο κίνδυνος επιπλοκών στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς η νόσος αναπτύσσεται σιωπηλά και με συμπτώματα που περνούν απαρατήρητα. Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), το 72% των διαγνώσεων για διαβήτη παγκοσμίως οφείλονται σε επιπλοκές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή.
Ο κίνδυνος επιπλοκών, όμως, μπορεί να μειωθεί σημαντικά μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, της έγκαιρης θεραπείας και της ενημέρωσης των ασθενών για την πρόληψη και τη φροντίδα του εαυτού τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το 55% των ασθενών ανησυχούν για την ανάπτυξη επιπλοκών λόγω του διαβήτη.
Κατά την έρευνα, οι ασθενείς ρωτήθηκαν για τις δυνατότητες πρόληψης και οι τέσσερις στους πέντε (84%) απάντησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει περισσότερα, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δήλωσαν ότι οι γιατροί τους θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει περισσότερη βοήθεια.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη σχεδίασε μια τριετή εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, εστιάζοντας στη σωματική και ψυχική ευεξία, καθώς και στην κοινωνική πρόνοια για άτομα που ζουν με διαβήτη. Επίσης, στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 12% του πληθυσμού ζει με διαβήτη, με σημαντικό ποσοστό αυτών να είναι αρρύθμιστοι.
Καταληκτικά, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ιατρική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των επιπλοκών και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών.